Stiri si noutati

Leul s-a depreciat cu 2,4 la suta in ultima saptamana, la bursa sibiana

“”>Leul s-a depreciat cu 2,4 la suta in ultima saptamana, la bursa sibiana
Bucuresti, 25 iun /Rompres/- Leul s-a depreciat, in ultima saptamana, cu 2,4 la suta la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu /BMFMS/, din cauza retragerilor de pe pietele emergente a fondurilor de investitii, potrivit datelor furnizate de BMFMS.
Potrivit directorul de operatiuni Intervam SA, Victor Pop, acesta a fost rezultatul mai multor cauze, printre care publicarea deficitului comercial, precum si retragerilor de pe pietele emergente a fondurilor de investitii care prefera zone unde dobanda este mai sigura (SUA sau zona euro).
‘Odata cu publicarea deficitului comercial, se pare ca speculatorii din piata valutara au dat semne de nervozitate si s-au grabit sa-si inchida pozitiile pe cumparare. Cu toate acestea cred ca, cel mai probabil, in perioada urmatoare, leul va reincepe sa creasca’, a explicat Pop.
Pentru ultima zi din iunie raportul euro/leu a crescut la Sibiu de la 3,22 la 3,63 lei, fiind pentru prima data, de la inceperea scadentei cand preturile futures le depasesc pe cele din piata valutara.
Pentru septembrie euro a fost tranzactionat in prima parte a saptamanii de la 3,52 la 3,5560 lei. Joi, chiar daca leul a continuat sa se deprecieze puternic, la Sibiu preturile au continuat sa se mentina sub cele din piata valutara, 3,5395 – 3,57 lei, pentru ca la finele saptamanii sa atinga un maxim de 3,62 lei.
„Ascensiunea valorica a monedei unice readuce in prim plan eficienta strategiilor de hedging valutar posibile la bursa din Sibiu. In acest fel cei care realizeaza operatiuni de comert exterior isi pot scadea foarte mult riscurile datorate fluctuatiilor de curs’, a conchis un oficial al Bursei.
Lichiditatea de la bursa sibiana s-a mentinut la un nivel bun, fiind tranzactionate peste 46.000 contracte, valoarea depasind 79,5 milioane lei. Una din caracteristicile perioadei a fost cresterea numarului de pozitii deschise, de aproape 102.000, majoritatea pentru scadenta septembrie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *