Corneliu Popescu, directorul general al ANL, afirma ca Romania are un deficit de doua milioane de imobile
– Care sunt costurile prognozate ale noului cartier Henri Coanda?
– Investitia este estimata la 161 milioane euro, din care 85 milioane de euro valoarea propriu-zisa a locuintelor (59 milioane euro – casele prin credit ipotecar si 26 milioane euro – locuintele pentru tineri) si 76 milioane euro – lucrarile edilitare (cele privind utilitatile publice). Alimentarea cu apa va costa 4,2 milioane euro, canalizarea 9,7 milioane euro, racordarea la gaz metan – 3,3 milioane euro, iar la energia electrica – 7,4 milioane euro. Totodata, lucrarile de telefonie si TV vor costa 1,1 milioane euro, drumurile – 41,7 milioane euro, iar dotarile sociale – 8,6 milioane euro.
– Ce tipuri de locuinte va construi ANL in noul cartier "Henri Coanda?
– Casele realizate prin credit ipotecar vor fi de trei categorii: insiruite – cu doua fatade libere, dupa modelul arondismentelor din Olanda si Franta – cuplate (cate doua, cu trei fatade libere fiecare) si individuale. Cartierul se va intinde pe o suprafata de 116 hectare de teren apartinand comunei Voluntari, aflat in proximitatea Aeroportului Baneasa.
– Cat vor costa locuintele construite de ANL in noul cartier?
– Preturile estimative ale locuintelor prin credit ipotecar sunt intre 35.000 – 75.000 euro. Solicitantii trebuie sa completeze documentatia ANL, disponibila la oficiile postale si sa o trimita la adresa mentionata. De asemenea, ei trebuie sa plateasca in avans (dupa aprobarea cererii) un avans de minimum 20% si maximum 80% din pretul casei. Creditul ipotecar ramas nu poate depasi 50.000 euro. Preturile estimative nu contin TVA, insa, in situatia in care clientul se afla la primul credit ipotecar, va beneficia de o subventie de 20% din pretul casei, ceea ce inseamna, practic, mai mult decat contravaloarea TVA.
– Care sunt noutatile programului de constructii de locuinte pentru tineri, in regim de inchiriere?
– Programul a luat o mare amploare incepand cu anul trecut. Daca la 1 ianuarie 2002 erau deschise 45 de santiere cu 3.000 de unitati locative in lucru, in acest moment exista 250 de santiere, cu 14.300 de unitati locative in curs de executie. Din punct de vedere al costurilor programului, in 2001 s-au cheltuit 514,5 miliarde lei, in 2002 – 2.381,5 miliarde lei, in timp ce bugetul pentru 2003 prevede cheltuieli de 8.890,4 miliarde lei (270 milioane euro), iar cel estimat pentru anul viitor – 6.765 miliarde lei. Sumele totalizate sunt suficiente pentru finalizarea celor 38.000 de locuinte cu chirie pentru tineri, prevazute ca obiectiv de conducerea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, pana in 2004.
– Doresc sa subliniez ca legea privind atribuirea locuintelor pentru tineri, in regim de inchiriere, va fi modificata, astfel ca nici o autoritate locala sa nu poata pretinde ca doreste sa vanda aceste case, asa cum s-a incercat in cateva cazuri. Locuintele cu chirie pentru tineri nu se vand!
– Care sunt sursele de finantare ale programului?
– Din cei 270 milioane euro, 30 milioane provin de la bugetul de stat, 140 milioane dintr-un credit acordat de Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene si 100 milioane euro dintr-un credit acordat de Deutsche Bank.
– Care este ritmul constructiei de locuinte prin credit ipotecar?
– Din pacate, la acest capitol, lucrurile s-au miscat mult mai lent, insa tendinta este pozitiva. Astfel, daca in anul 2000 s-au dat in folosinta numai 20 de unitati locative, in 2001 s-au predat 275, iar anul trecut 512. Cred ca anul acesta nu vor fi cresteri spectaculoase in ceea ce priveste numarul locuintelor predate catre beneficiari, insa vor intra in lucru alte 3.000 de case. Principala cauza a acestei situatii o reprezinta deficientele legate de conectarea la utilitati, avand in vedere ca sunt implicate in aceste operatiuni mai multe organisme: Administratia Nationala a Drumurilor, care executa drumurile de acces, Ministerul Industriei, care face racordul la retelele de gaze si energie electrica, si autoritatile locale, care trebuie sa rezolve racordurile la apa, canalizare si telefonie.
Have something to add? Share it in the comments.