Stiri si noutati

Loteria si Imprimeria Nationala vor fi listate la bursa

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, transferarea a cate 20% din capitalul Loteriei Romane si Imprimeriei Nationale catre Fondul Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari care nu isi pot primi in natura imobilele revendicate, si listarea acestora pe bursa cu cate un pachet suplimentar de actiuni de 5%.

Senatorii au modificat forma initiala a ordonantei de urgenta doar in privinta eliminarii prevederii privind vanzarea prin negociere directa a 7% din actiuni catre salariatii si pensionarii celor doua companii, cu aceasta pozitie fiind de acord si Executivul, prin intermediul reprezentantului sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica.
‘Sunt multumit de faptul ca votul din Senat a aratat ca opinia dominanta este ca nu trebuie sa ne temem de sectorul privat, ca initiativa particulara nu este in afara sectorului public si ca un reprezentant al intereselor private in Consiliul de Administratie al Loteriei va fi de bun augur’, a declarat presedintele comisiei de buget-finante, liberalul Varujan Vosganian.
In urma sedintei Comisiilor de buget-finante si de privatizare, reunite pentru a adopta un raport suplimentar la legea de aprobare a OUG privind privatizarea celor doua companii, s-au conturat doua puncte de vedere, la care au subscris cate sase senatori, ceea ce a adus plenul Senatului in situatia inedita de a se pronunta, practic, asupra a doua rapoarte.
Jumatate din membrii celor doua comisii au propus transferarea a 20% din profitul celor doua companii si nu din capital, cum propusese Guvernul, catre Fondul Proprietatea, insa majoritatea senatorilor au respins acest punct de vedere.
‘In Romania vom avea doua tipuri de investitori in jocuri de noroc – unii in cazinouri si altii, in combinatie cu statul, in Loterie, beneficiind de o impozitare mai relaxata’, a argumentat senatorul social-democrat Viorel Ştefan.
Pozitia a fost impartasita de senatorii PSD si PRM Carol Dina, Ion Florescu, Radu Mardare, Viorel Arcas si Gheorghe Funar.

Un numar de cinci senatori ai Aliantei D.A. – Marius Marinescu, Radu Ţarle, Ivan Cismaru, Jean Vraciu si Verginia Şerbanescu – au avut o pozitie si mai radicala, sustinand necesitatea mentinerii controlului deplin al statului asupra celor doua companii si repartizarea profitului acestora catre bugetele sanatatii si educatiei.
OUG 202/2005 a fost adoptata in Senat cu 49 voturi pentru si 26 impotriva, urmand sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor.
Comisia juridica a Senatului a inclus acest act normativ in categoria legilor ordinare.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *