Soferii nu au foarte mult timp la dispozitie sa isi pregateasca masinile pentru sezonul rece. Iarna bate la usa. Nu numai soferii au treaba, ci si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Lucrarile de reabilitare primara se deruleaza in ritm accelerat. Aproximativ 250 de kilometri au fost deja finalizati. Alti 400 de kilometri sunt in lucru si se estimeaza ca vor fi dati in folosinta pana la sfarsitul anului.
Lucrarile de reabilitare la drumul national 31, intre localitatile Cuza Voda si Oltenita au fost finalizate la sfarsitul lunii septembrie in numai 14 luni.
Pe distanta totala de aproximativ 60 de kilometri au fost efectuate lucrari de ranforsare a partii carosabile constand in lucrari de frezare a zonelor degradate, s-a turnat un strat de legatura de binder si un strat de uzura de beton asfaltic. Pe unele sectoare ale drumului a fost nevoie ca firma constructoare sa refaca integral sistemul rutier din cauza degradarilor accentuate provocate de conditiile meteo si fluxul de trafic.
Intre Slobozia si Braila, drumul national 21 a fost dat in folosinta la inceputul sezonului estival. Astfel ca, soferii care s-au indreptat dinspre Moldova spre litoral au circulat in conditii bune.
Sectorul de drum reabilitat are o lungime de aproximativ 64 de kilometri. Lucrarile de pe DN 21 au vizat tronsonul de drum dintre satul Iazu, care se afla la 10 kilometri de Slobozia, si pana in apropierea orasului Braila. Au fost reabilitate caile pe poduri prin frezarea a 4 cm si executarea unui strat de beton asfaltic. In paralel, au fost reabilitate pe o lungime de 10 m si drumurile secundare care se intersecteaza cu DN 21. O atentie deosebita s-a acordat marcajelor rutiere. De asemenea, au fost terminate lucrarile pe drumul national 21A, pe raza localitatii Tandarei.
In partea de vest a Romaniei au fost incheiate lucrarile la drumul national 6, Timisoara ? Cenad. Accesul spre punctul de granita din zona este mai usor in conditiile in care soferii circula pe un drum proaspat reabilitat. Pe o lungime de 70 de kilometri zonele degradate au fost frezate turnandu-se un strat de binder si un strat de uzura de beton asfaltic.
Au mai fost finalizate lucrari pe sectoare ale drumurilor national 11 A, intre Adjud si Barlad, 1D intre Albesti si Urziceni, 2H intre Iacobesti si Putna.
CNADNR a platit pana acum in jur de 50 milioane de euro pentru cei 250 de kilometri care au fost reabilitati.
Lucrarile continua pe alte drumuri nationale: DN 3 Bucuresti ? Calarasi, DN 41 Oltenita ? Daia, DN 17A Sadova ? Ratos, DN 2E Spataresti ? Vicov si centura Bucuresti, sectorul cuprins intre Chiajna si Chitila. Pana la sfarsitul anului aceste drumuri vor fi date in folosinta, iar valoarea de investitie este de aproape 80 milioane de euro.
Have something to add? Share it in the comments.