Stiri si noutati

Mafia de pe piata imobiliara va fi eliminata, in urma unificarii activitatilor de cadastru si carte funciara

Claudia Botezatu

Mafia intermediarilor si coruptia de pe piata imobiliara vor fi eliminate in urma unificarii sistemelor de cadastru si carte funciara, a declarat, ieri, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, cu ocazia lansarii oficiale a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Prin noul organism vor fi centralizate toate activitatile de reglementare, coordonare si control in executarea lucrarilor de cadastru, cartografie, geodezie, fotogrametrie si teledetectie, precum si asigurarea inscrierii imobilelor in cartea funciara. "Activitatea de cadastru si carte funciara a fost, ani de zile, un mediu ideal pentru inflorirea birocratiei si a coruptiei. Pentru a obtine un extras de carte funciara sau pentru a realiza o tranzactie imobiliara, cetatenii aveau de ales intre a sta la cozi interminabile, a da spaga sau a apela la serviciile scumpe ale unor intermediari. Noua institutie va da o grea lovitura mafiei grupurilor de intermediari ai tranzactiilor imobiliare", a spus Saftoiu. Acesta sustine ca un angajat al firmelor de carte funciara "castiga" zilnic cam 1.000 dolari. Saftoiu a mai spus ca notarul public va fi singurul cu care intra in contact partile interesate sa incheie o tranzactie imobiliara. In acest fel, vor disparea escrocheriile cu vanzarile repetate ale aceleiasi proprietati. Consilierul prezidential mai afirma ca printre beneficiile sistemului unic de inregistrare a drepturilor de proprietate se numara dezvoltarea pietei imobiliare, cresterea creditului imobiliar si accelerarea investitiilor in infrastructura.

Arhiva in format electronic

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Paul Dobre, a afirmat ca sistemul va fi extins la scara nationala si va contine atat functii de acces la Internet, cat si semnatura digitala pentru comunicarea cererilor de inscriere a proprietatilor in cartea funciara si eliberarea extraselor de carte funciara. Dobre mai spune ca in 2006 va fi finalizata conversia in format electronic a arhivei de titluri de proprietate (circa cinci milioane de acte), a arhivelor cadastrale (aproximativ 1,5 milioane de acte) si preluarea a 9 milioane de carti funciare de la Ministerul Justitiei. Vor fi stabilite proceduri simplificate de depunere a crererilor si de eliberare a extraselor de carte funciara prin posta. O mare parte din populatie va fi scutita de deplasarea pana la sediile birourilor de carte funciara. In viitorul apropiat, informatiile solicitate vor putea fi primite direct la domiciliul sau sediul solicitantului. In acest mod, relatia cu publicul asigurata inainte de cele 177 de birouri de carte funciara, va fi extinsa prin intermediul serviciilor oferite de cele aproximativ 7.000 de oficii postale, 1.200 de birouri notariale si prin cele 42 de oficii de cadastru si carte funciara.

Romania va putea fi fotografiata digital

Pana in 2009 va fi constituit un ortofotoplan digital al Romaniei, in prezent fiind aerofotografiata circa 40% din suprafata totala a tarii. Prin intermediul unor ortofotoplanuri, o anumita suprafata va putea fi detaliata, astfel incat vor putea fi vizualizate toate terenurile sau cladirile din zona respectiva. Fiecare imobil va primi un numar de identificare, cu ajutorul caruia vor putea fi aflate un set de informatii, printre care proprietarul, suprafata si dimensiunile, precum si pozitionarea sa exacta. Cristian Ilie, directorul general al noii agentii, a afirmat ca ortofotoplanul la nivel national ar putea indica chiar si suprafata totala a Romaniei, stabilita exact, care ar putea fi diferita fata de cea cunoscuta in prezent, asa cum s-a intamplat si in alte state.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *