Vanzarile online cresc o data cu numarul celor care utilizeaza Internetul si detin un card. In prezent sunt peste 400 de site-uri care desfasoara activitati de comert electronic, dar numai pentru produsele sau serviciile oferite de cateva zeci dintre acestea, platile pot fi efectuate tot online. In restul situatiilor, produsele sunt achitate la livrare, prin ordin de plata sau prin mandat postal. Si in aceste cazuri, volumul vanzarilor s-a majorat semnificativ.
Pana la sfarsitul acestui an estimam ca numarul comerciantilor care vor implementa sistemul 3D Secure (solutia tehnica care permite plata online fara a permite eventualele fraude) va ajunge la 200, ne-a declarat Marin Mitroi, directorul general al Romcard, firma care furnizeaza acest sistem. "Volumul tranzactiilor este in crestere. Asteptam sa implementeze acest sistem site-uri mai mari, ca de exemplu furnizorii de utilitati", a afirmat Mitroi.
Aproape 18% din comenzi, achitate online
Unul dintre magazinele virtuale ale caror produse pot fi achitate cu ajutorul cardului direct din fata calculatorului a inregistrat circa 280 de comenzi, iar din acestea, aproape 50 au fost achitate online. Astfel, numarul comenzilor platite direct din fata computerului reprezinta aproximativ 18%. "Totalul sumelor achitate online a fost de cateva milioane. Magazinul nostru comercializeaza numai produse cosmetice, iar pretul acestora este in medie cu 8% mai mic decat in magazinele obisnuite", ne-a declarat Stefan Suceveanu, directorul firmei care administreaza site-ul. In acelasi timp, el afirma ca numarul zilnic al vizitatorilor paginii web detinute a crescut de la circa 300, in anul 2003, la circa 1.200, in acest an.
Serviciile online, un succes
Totodata inregistreaza succes si serviciile vandute prin intermediul Internetului. Astfel, volumul platilor efectuate online pe un site care face rezervari in circa 300 de hoteluri din tara a fost, in ultimele doua luni, de aproximativ 100 milioane lei. "In luna martie au fost numai cateva plati, in luna aprilie, suma acestora a fost de circa 20 milioane de lei, iar in mai a ajuns la aproximativ 80 milioane de lei", ne-a declarat Gabriel Parvu, director general al firmei care detine respectivul site. Pe de alta parte, numarul celor care apeleaza la serviciile virtuale a crescut semnificativ. "In luna mai a anului trecut aveam circa 20 de rezervari pe luna, iar in prezent avem 10-20 de rezervari intr-o singura zi", a afirmat Parvu.
Majoritatea celor care apeleaza la serviciile electronice ale firmei sunt strainii, acestia realizand aproape 60% din totalul comenzilor. In acelasi timp, ei reprezinta numai 40% din vititatorii site-ului, restul fiind romani. Alte categorii de produse care sunt achizitionate pe Internet sunt computerele. Potrivit reprezentantilor firmelor din domeniu, online sunt primite circa 30 de comenzi zilnic, comparativ cu o medie de 21 in anul anterior. Majoritatea produselor care sunt comandate online sunt cele cu preturi de peste 800 de euro, ca de exemplu computerele portabile sau monitoarele LCD.
Romanii, tentati de cumparaturile pe Internet
Potrivit unui sondaj publicat pe site-ul ministerului de resort, 7% dintre romani utilizeaza Internetul pentru a achizitiona produse. Aceasta proportie este de numai 5% in tari precum Ungaria si Bulgaria, in timp ce in Lituania, cifra este de numai 3%.
Have something to add? Share it in the comments.