Majorarea deficitului bugetar ar fi o mare eroare in acest moment, a declarat, joi, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, care a participat la dezbaterea bugetului Ministerului Educatiei de catre comisiile reunite pentru invatamant din Camera Deputatilor si Senat.
Comisiile de invatamant au respins proiectul de buget si au solicitat ministrului finantelor sume suplimentare pentru Ministerul Educatiei, pana la atingerea cotei de 5 la suta din PIB. In acest sens, una dintre propunerile membrilor comisiilor a fost si o eventuala majorare a deficitului bugetar.
,,Nu majoram deficitul bugetar, pentru ca avem o problema de echilibru macroeconomic. Recunosc ca avem cel mai scazut deficit bugetar dintre statele Europei, cu exceptia Bulgariei, care are surplus, insa, cu un an inaintea aderarii la UE, sa periclitam pentru 0,2-0,3 la suta din PIB acest echilibru care este foarte important si a fost castigat cu greu, ar fi o mare eroare”, a aratat Vladescu.
Ministrul finantelor a avertizat ca, daca Parlamentul doreste majorarea deficitului bugetar, sta in puterea acestuia sa o faca, dar din punct de vedere macroeconomic si al responsabilitatii MFP, aceasta ar fi o eroare care nu trebuie comisa.
De asemenea, cheltuirea banilor din privatizare, a apreciat Vladescu, pentru cheltuieli salariale, ar fi o irosire de bani si o greseala, orientand niste venituri instantanee pentru cheltuieli pe termen lung.
Oficialul MFP a afirmat ca 80 la suta din banii alocati invatamantului se duc pe cheltuieli salariale, aceasta fiind o problema de structura nerezolvata de foarte multi ani, si ca, desi nivelul de salarizare al profesorilor este extrem de scazut, 120 – 150 euro, acesta se incadreaza in nivelul de salarizare din Romania si din sectorul bugetar.
Vladescu a adaugat ca, in cazul in care amendamentele membrilor comisiilor de invatamant vot fi acceptate de Parlament, MFP va trebui sa gaseasca resursele suplimentare, dar ca acestea pot proveni fie din cresteri de taxe, fie din majorarea deficitului, ambele cazuri ,,nedorite,,.
Ministrul finantelor considera ca o crestere salariala de 10 la suta peste rata inflatiei ar fi execesiva si ca orice crestere salariala va avea influente macroeconomice si, posibil, va conduce la cresterea inflatiei.
Acuzat ca nu respecta legea, ministrul Vladescu a explicat ca Romania are cel mai mic nivel al veniturilor bugetare in PIB dintre statele europene, 29-30 la suta, de ani de zile, si ca nu ar fi putut respecta prin buget toate legile care au fost date din motive mai mult sau mai putin economice si rationale.
,,Daca am aduna tot ce ar trebui alocat prin lege, in acest moment bugetul Romaniei ar trebui sa reprezinte cel putin 40 la suta din PIB. Ne lipsesc 10 procente din PIB. Ne lipsesc 10 miliarde de euro”, a spus Sebastian Vladescu.
Posted by
May 21, 2023
Majorarea deficitului bugetar ar fi o mare eroare, declara ministrul finantelor
Recent Posts
M&M a confirmat vineri oferta de achizitie al pachetului majoritar la Tractorul Brasov
Posted by adminPreluare actiuni Daewoo Craiova
Posted by adminRecent Posts
Have something to add? Share it in the comments.