Stiri si noutati

Majoritatea cartierelor rezidentiale sunt construite cu forta de munca tocmita la negru

Stefan Etves

Cartierele de vile din jurul Capitalei si al marilor orase sunt construite in cea mai mare parte cu forta de munca tocmita la negru, ne-a declarat Adriana Iftimie, director executiv al Patronatului Societatilor din Constructii. "In ultimii ani, au aparut cartiere rezidentiale in jurul oraselor mari. Peste 80% din aceste vile si case sunt realizate ?la negru?, exceptand cele construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte si firmele private. Inca exista multa munca la negru", a afirmat Adriana Iftimie.

Aceasta a explicat ca oamenii prefera sa lucreze ?la negru?, desi firmele din industria de constructii ofera garantii de executie de pana la cinci ani. "Un sef de echipa care contracteaza o lucrare ?la negru?, cere cu pana la 30% mai putin decat o firma de constructii. Cel care comanda lucrarea ar trebui sa fie avertizat ca nu primeste nici un fel de garantii de executie de la cei care muncesc ilicit. O firma ofera garantie minima uzuala de 24 de luni", a precizat reprezentanta patronatului.

Sindicatele vor salarii mai mari

Potrivit acesteia, sindicatele din constructii doresc majorarea salariului minim de la 3,8 milioane de lei vechi la 4,4 – 4,5 milioane de lei. "In constructii exista foarte multa munca necalificata.

Muncitorii necalificati primesc salariul minim pe economie, iar meseriasii cum ar fi zidarii, zugravii sau dulgherii, pot primii salarii care variaza de la 8 milioane de lei vechi pana la 12 milioane de lei", a spus directorul executiv al Patronatului din Constructii.

Constructiile nu sunt stimulate de inundatii

Referitor la lucrarile de refacere a constructiilor si infrastructurii afectate de inundatii, Alexandru Dobre, membru in Consiliul Director al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), ne-a spus ca acestea vor avea un impuls accidental. "Aceste ploi si catastrofe nu sunt programate. In perioada urmatoare, industria de constructii nu va creste semnifcativ fata de alte ramuri", a spus reprezentantul ARACO. In privinta numarului de angajati din sector, Dobre a mentionat ca acesta a scazut, ajungand la aproximativ 380.000, cu tot cu cei care lucreaza in srainatate. "Inainte de 1989, mai mult de un milion de muncitori erau angajati in constructii.

Dintre cei aproximativ 380.000 de oameni, 10-15% lucreaza in Israel, Spania, Portugalia sau Italia", a subliniat Alexandru Dobre.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *