Stiri si noutati

Masa de Paste ii va costa pe romani cat doua salarii minime pe economie

Dat fiind saracia din ce in ce mai accentuata a populatiei, Sarbatorile de Paste din acest an nu vor fi prea fericite pentru multi dintre romani. Un calcul sumar al costurilor pentru bucatele specifice acestei mari sarbatori scoate la iveala sume echivalente cu doua salarii minime pe economie. Daca in 2005 romanii si-au mai permis sa-si cumpere traditionala carne de miel, anul acesta, avand in vedere explozia preturilor necorelata cu salariile ce bat pasul pe loc, produsul a devenit cat se poate de prohibitiv.

Masa de Paste va costa cat doua salarii minime pe economie

 Dat fiind saracia din ce in ce mai accentuata a populatiei, sarbatorile pascale din acest an nu vor fi prea fericite pentru multi dintre romani. Un calcul sumar al costurilor pentru bucatele specifice acestei mari sarbatori scoate la iveala sume echivalente cu doua salarii minime pe economie. Daca anul trecut, cu eforturi financiare destul de mari, romanii si-au mai permis sa-si cumpere traditionala carne de miel, anul acesta, avand in vedere explozia preturilor necorelata cu salariile ce bat pasul pe loc, produsul a devenit cat se poate de prohibitiv. Preturile, care cresc cu fiecare zi ce ne apropie de Pasti, au ajuns la 180.000 lei si chiar 200.000 lei pentru un kilogram de carne de miel, iar cei cu venituri modeste nu pot indrazni nici macar sa viseze ca vor putea pune pe masa asemenea delicatese. Cum maruntaiele de la miel nu se vand separat, nici drobul nu va face parte din preparatele specifice mesei de Paste. Este posibil ca gospodinele sa opteze totusi pentru un surogat de drob, cu ingrediente gen maruntaie de proc si ficat de pui, desi chiar si asemenea produse costa sume destul de mari. Cei care renunta la carnea de miel pot alege carnea de porc, care costa intre 220.000 de lei si 225.000 de lei kilogramul. Carnea tocata are si ea un pret destul de piperat, 190.000 de lei kilogramul, iar pestele variaza intre 160.000 de lei kilogramul de crap si 240.000 de lei kilogramul de stiuca si morun. Pentru aperitive, salamul de Sibiu are preturi cuprinse intre 330.000 de lei si 410.000 de lei/kg, salamul uscat, intre 220.000 de lei si 260.000 de lei/kg, iar muschiul Azuga, intre 190.000 de lei si 240.000 de lei pe kilogram. Ouale se pot achizitiona cu 3.000 de lei-3.500 de lei bucata, iar vopseaua de oua poate fi cumparata cu 2.500 de lei pana la 30.000 de lei plicul.

Preturile cresc de la o zi la alta

Fideli principiilor economiei de piata, comerciantii nu au ratat nici in acest an majorarile de preturi din perioada Sarbatorilor. Astfel, in piete, preturile legumelor au explodat pur si simplu, determinandu-i pe romani sa alerge disperati dintr-un loc in altul pentru a mai prinde un produs mai ieftin. Rosiile au sarit de la 50.000 de lei/kg la peste 60.000 de lei/kg, iar castravetii de sera s-au fixat la pretul de 60.000 de lei pe kg. Cartofii nu se vand sub 18.000 de lei pe kilogram, mai ales ca aproape toate cantitatile din magazine si tarabe provin din import. Spanacul se vinde cu 10.000-15.000 de lei/kg, ridichiile rosii cu 5.000-8.000 de lei/legatura, mararul, patrunjelul si leusteanul se vand cu 5.000 de lei/legatura, iar ceapa verde si usturoiul verde costa 7.000 de lei legatura. Un kilogram de miez de nuca se vinde cu 150.000 de lei. Pentru cei care nu au cum sa prepare, un cozonac poate fi cumparat cu 150.000 de lei si chiar 300.000 de lei, iar un chec, cu doar 150.000-200.000 de lei. Branza de oaie se vinde cu 140.000 de lei-180.000 de lei kilogramul, branza de vaca poate fi cumparata cu 130.000 de lei-160.000 de lei/kg, iar branza dulce cu 110.000-120.000 de lei kilogramul. Smantana poate fi achizitionata cu 66.000-70.000 de lei/kg, iar maslinele, cu 140.000-210.000 de lei/kg, in functie de calitatea acestora. Un litru de tuica se vinde cu 100.000 de lei, iar vinurile imbuteliate se gasesc la preturi cuprinse intre 95.000 de lei si 190.000 de lei.
Claudia Marcu
Sursa:Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *