Stiri si noutati

MEC: "Privatizarea Petrom nu trebuie facuta cu orice pret"

Arpad Dobre

Potrivit precizarilor Ministerului Economiei si Comertului, Guvernul Romaniei este preocupat nu de privatizarea Companiei Petrom cu orice pret, ci mai ales de asigurarea viitorului ei. In opinia reprezentantilor MEC, un viitor mai sigur pentru Petrom este un obiectiv care poate fi realizat prin modul de abordare a privatizarii acestei societati:

– decizia de privatizare trebuie sa fie strategica, cu parteneri importanti din domeniul petrolier, reali, siguri si care sa ofere garantia realizarii obiectivelor propuse;

– prin privatizare sa se asigure realizarea programelor de modernizare tehnologica, pentru ca structurile Petrom sa devina competitive.

Conform MEC, prin capitalizare, o societate devine mai puternica si valoarea ei de piata creste, ceea ce va avea ca efect faptul ca pachetul rezidual detinut de stat va putea fi valorificat mai bine ulterior la preturi mai mari.

Vanzare prin metoda "combinata"

MEC informeaza ca, din aceste considerente, Guvernul a abordat privatizarea Petrom folosind o metoda combinata intre vanzarea de actiuni si majorarea de capital social prin aport de capital.

Astfel, este prevazuta vanzarea directa catre un investitor strategic/consortiu de investitori a unui pachet de 33,34% din actiunile SNP Petrom si majorarea concomitenta a capitalului social cu o suma care sa asigure investitorului pachetul majoritar de actiuni, respectiv de 51%. Folosirea acestei metode combinate in cazul Petrom este determinata de faptul ca in urmatorii 5 ani, societatea are nevoie de minimum 300 milioane dolari pe an pentru modernizari si retehnologizari. In caz contrar, societatea risca sa fie scoasa din circuitul international si chiar din cel national, deoarece, daca nu-si modernizeaza instalatiile pentru a produce carburanti tip Euro 3 si Euro 4, consumatorii vor fi nevoiti sa importe benzina si motorina, pentru a respecta cerintele UE.

Potrivit MEC, Petrom este o societate profitabila, iar privatizarea ei nu trebuie facuta cu orice pret, ci doar in momentul cand sunt certitudini ca din privatizare ea va iesi mai puternica si va avea viitorul asigurat in contextul globalizarii. Reamintim ca profitul net obtinut de Petrom la sfarsitul anului 2002 a fost de circa 2.300 miliarde lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *