Stiri si noutati

Medicii vor salarii de generali

Un grup de deputati, in frunte cu presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie, Mircea Ifrim, a initiat un proiect de lege prin care solicita o noua grila de salarii angajatilor din domeniul public sanitar. Proiectul stipuleaza ca veniturile angajatilor respectivi trebuie sa fie stabilite conform functiilor echivalente minime si maxime. De asemenea, se prevede ca lefurile medicilor primari sau ale cercetatorilor stiintifici de gradul I sa fie echivalente cu cele ale generalilor de armata sau ale judecatorilor de la Curtea de Apel. ?Salariile generalilor sau judecatorilor sunt de doua sau trei ori mai mari fata de cele ale medicilor primari?, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Medicii romani, prost platiti

Potrivit proiectului, in prezent, salarizarea personalului din sectorul sanitar bugetar este sub limita demnitatii profesionale, fiind cea mai mica, raportata la tarile UE si la cele candidate. Noua lege propune ca salariul de baza al personalului sanitar bugetar sa fie cel corespunzator functiei de executie, gradului profesional sau al treptei profesionale. La acest salariu se va adauga o indemnizatie de conducere care este stabilita prin ordin al ministrului sanatatii, in procente din venitul de baza al functiei de executie. Daca actul normativ va fi adoptat de catre Executiv, medicii sau asistentele vor avea dreptul la sporuri de pana la 20%, stabilite tot prin ordin al ministrului sanatatii, pentru conditiile deosebite la locul de munca.

Doctorii de la sate – spor de 80% din salariu

Initiatorii proiectului mai cer ca personalul care isi desfasoara activitatea in unitatile publice sanitare din mediul rural sa beneficieze de un spor de 80% din salariul de baza. Acestia vor primi sporurile in functie de gradul de izolare a localitatii in care profeseaza. In schimb, personalul incadrat ca debutant nu poate beneficia de salariu de merit. ?Medicii vor primi salarii de merit dupa o perioada de cel putin sase luni de la angajare?, se arata in actul normativ. (A. Chirila)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *