Stiri si noutati

Membrii comisiilor electorale vor plati impozit pe veniturile obtinute

Carmen Neacsu

Veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea, prin centrele de colectare, a deseurilor de metal, hartie sau sticla, care nu provin din gospodaria proprie vor trebui declarate la impozitul pe venitul global. Potrivit Normelor Metodologice de Aplicare a Codului Fiscal, veniturile din pensii, investitii (dobanzi obtinute din obligatiuni, dobanzi obtinute pentru depozitele la termen, inclusiv la certificatele pentru depozit, suma primita sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate), premii si din jocuri de noroc se supun impozitarii pe fiecare loc de realizare.

Impozit pentru membrii birourilor electorale

In categoria veniturilor care se impoziteaza global, pe langa cele din activitati independente, veniturile nete din salarii si cele din cedarea folosintei bunurilor, dupa caz, se vor impozita si cele ce apartin de categoria "alte surse". Normele de aplicare a Codului Fiscal amintesc de veniturile primite de studenti sub forma indemnizatiilor pentru participarea la sedintele Senatului universitar si cele obtinute de persoanele care fac figuratie la realizarea de filme, spectacole sau emisiuni televizate. La acestea se adauga si remuneratiile pentru munca prestata in interesul unitatilor care apartin Directiei Generale a Penitenciarelor, precum si in atelierele locurilor de detinere, acordate, potrivit legii, condamnatilor care executa pedepse privative de libertate. Nu vor scapa neimpozitate nici indemnizatiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului tehnic auxiliar pentru executarea atributiilor privind desfasurarea alegerilor prezidentiale, locale si parlamentare.

Veniturile din apicultura nu sunt taxate global

Nu sunt impozabile global sumele sau bunurile primite cu titlu de mostenire si donatie,ca si cele obtinute din agricultura si silvicultura. La acest ultim capitol, normele prevad expres ca fiind neimpozabile veniturile realizate de proprietar/arendas din valorificarea in stare naturala a produselor obtinute de pe terenurile agricole si silvice, proprietate privata sau luate in arenda si cele din cresterea animalelor si pasarilor, apicultura si sericicultura.

De asemenea nu sunt impozabile veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala, prin unitati specializate (precum centre sau puncte de achizitie), a produselor culese sau capturate din flora si fauna naturala. Este vorba de materialul lemnos pe picior sau transformat in busteni sau in bile, precum si produsele de origine animala precum lapte, oua, piei crude, plante si animale din flora si fauna salbatica (plante medicinale, fructe de padure, ciuperci, melci, scoici etc.).

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *