Stiri si noutati

Metalele pretioase, la mana Rovanei Plumb

Marius Guta, Stefan Etves

Legislatia romaneasca privind regimul metalelor si pietrelor pretioase este ambigua si contradictorie, motiv pentru care Guvernul a redactat un proiect de ordonanta de urgenta care reglementeaza acest domeniu si care isi propune "inlaturarea tuturor incoerentelor referitoare la regimul metalelor pretioase in Romania". Actul normativ mentionat reglementeaza producerea, prelucrarea, utilizarea, comercializarea, introducerea, scoaterea din tara si tranzitul metalelor si pietrelor pretioase, "precum si prestarile de servicii privind aceste bunuri".

Ministerul Finantelor, tras pe linie moarta

Una dintre noutatile aduse de ordonanta de urgenta se refera la faptul ca autorizatia pentru desfasurarea de operatiuni cu acest tip de obiecte se acorda de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), spre deosebire de actualele prevederi care impun eliberarea unei licente de catre Ministerul Finantelor Publice. Totusi, desi autorizatia se elibereaza pe perioada nedeterminata, aceasta trebuie vizata anual, un motiv in plus pentru incasarea de noi taxe, capitol la care Ministerul Finantelor a dovedit o creativitate de-a dreptul iesita din comun. De asemenea, tot la capitolul "venituri bugetare" este inclusa si modificarea art. 26 din ordonanta aflata deja in vigoare. Astfel, "desfasurarea fara autorizatie a operatiunilor cu metale pretioase, cu aliajele acestora sau cu pietre pretioase" se sanctioneaza cu amenzi de pana la 50 milioane de lei. In plus, bunurile respective vor fi confiscate.

Transfer fara plata

O alta prevedere ce a intrat deja in vigoare si care a contrariat specialistii din domeniu se refera la preluarea de catre ANPC de la Banca Nationala a tuturor drepturilor si responsabilitatilor specifice activitatii de analiza, marcare si expertizare a metalelor pretioase, in contextul in care ANPC nu dispune nici de aparatura si nici de personalul calificat pentru acest gen de activitate. Totusi, ordonanta rezolva si aceasta problema obligand BNR sa cedeze "fara plata, dotarea tehnica aferenta". Totodata, "ANPC va prelua, in functie de volumul activitatii desfasurate, personalul specializat al Bancii Nationale". Potrivit purtatorului de cuvant al Bancii Nationale, Mugur Stet, operatiunea de transfer de tehnica si personal este in plina desfasurare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *