Stiri si noutati

Micii actionari acuza Banca Tiriac ca le-a furat economiile

Marius Guta

Se profileaza un nou scandal in sistemul bancar autohton

Una dintre cele mai dinamice institutii financiare romanesti este Banca Ion Tiriac. La baza infiintarii acestei banci au stat, in afara de fondurile fostului tenisman, si banii altor cateva zeci de mii de oameni obisnuiti, care nu au urmarit castiguri facile, ci sigure. Ei si-au riscat economiile de-o viata pentru a deveni actionari la banca lui Ion Tiriac. Daca in urma cu 11 ani si o luna, atunci cand a fost constituita banca, cu banii depusi de multi dintre micii actionari se putea cumpara o casa, acum, cu acesti bani abia daca isi pot cumpara usa de la casa.

"Mai bine bagam banii la Caritas"

La vremea respectiva, pentru multi oameni care reusisera sa stranga ceva bani investirea in-tr-o afacere condusa de celebrul si apreciatul om de afaceri care era si este in continuare pentru multi – Ion Tiriac a fost considerata o idee buna. "Sa detin o parte, chiar daca foarte mica, din afacerea lui Tiriac mi s-a parut un lucru extraordinar si o oportunitate care credeam ca nu trebuie pierduta", ne-a declarat A.D., unul dintre actionarii care acum regreta decizia luata in urma cu mai bine de 11 ani. "Mai bine ii jucam la Caritas, ca poate aveam mai multe sanse sa castig ceva de pe urma muncii mele de o viata", ne-a mai spus acesta.

"Numele lui Ion Tiriac a fost o garantie"

Elementul care i-a facut pe unii dintre actualii actionari sa investeasca banii intr-un domeniu despre care nu stiau nimic a fost garantia data de uriasa reputatie a lui Ion Tiriac in randul populatiei. "Am decis sa investesc deoarece mi s-a parut tentant. Numele lui Tiriac a fost o garantie si am crezut ca alaturi de el nu pot pierde", ne-a declarat si G.N., care este, de asemenea, actionar la BCIT.

Aceasta a avut o motivatie in plus sa investeasca intr-o asemenea afacere, si anume puterea exemplului. "Am fost la inceputul lui 1990 in America, la niste prieteni, si am vazut ca acestia traiau onorabil din dividendele pe care le luau de la o banca la care erau actionari. Acesta a fost unul dintre elementele care m-a facut sa investesc la o banca."

"Moralitatea nu are ce cauta in afaceri"

O data cu trecerea timpului si cresterea galopanta a inflatiei, capitalul social initial al bancii a devenit insuficient, astfel ca s-a impus majorarea acestuia in acelasi ritm. Trebuie precizat ca pentru fiecare majorare de capital banca a alocat un numar de actiuni gratuite si, in plus, a oferit posibilitatea actionarilor de a subscrie (a cumpara, pe intelesul tuturor) noi actiuni, proportional cu numarul de actiuni detinute, astfel ca fiecare sa detina in continuare aceeasi cota avuta la fondarea bancii.

"Eu inteleg nemultumirea oamenilor, dar legile capitalismului sunt al dracului de dure. Banca a respectat toate prevederile, asa ca nu poate fi invinuita de nimic. Recunosc ca, poate, nu e moral ce li s-a intamplat micilor actionari, dar moralitatea nu are ce cauta in afaceri", ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu.

Nemultumiri tardive

Este adevarat, banca nu poate fi acuzata de a fi incalcat vreuna dintre normele din domeniu. Dar, asa cum spunea unul dintre actionarii care s-au adresat ziarului nostru, dintr-o afacere trebuie sa castige ambii parteneri.

Nemultumirea micilor actionari e legata de faptul ca nu li s-a spus nimic despre ce putea sa li se intample. E adevarat, banca nu avea aceasta obligatie, dar la fel de adevarat este ca afacerea putea demara, avand acelasi succes, si fara a risipi economiile de-o viata ale multor oameni ajunsi acum in pragul senectutii si pentru care banii investiti erau ultima lor speranta pentru o batranete linistita.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *