Stiri si noutati

Micul trafic de frontiera s-a transformat intr-o mare evaziune

Ilinca Teodoriu

Zeci de tone de carne sunt introduse ilegal in tara, in fiecare luna, cu sprijinul vamesilor corupti

Cu toate ca legislatia Romaniei permite ca persoanele fizice sa aduca in tara produse din strainatate, in valoare de 100 de euro, pentru care sunt scutite de plata taxelor vamale, in realitate insa, micul trafic mascheaza importuri fara taxe vamale, in valoare de zeci de milioane de euro. Cimentat pe baza intelegerii cu angajatii Directiei Generale a Vamilor (DGV), micul trafic demonstreaza inca o data ca legile sunt facute pentru a fi incalcate. Ingrijoratoare sunt insa efectele pe care le genereaza acest fenomen. Astfel, pe langa pierderile destul de semnificative ale statului, micul trafic contribuie in mare masura la prabusirea industriei agroalimentare autohtone. Daca in anii precedenti intrau in tara cantitati nesemnificative de produse agroalimentare, in prezent, micul trafic a luat o amploare uriasa, zi de zi fiind aduse in tara camioane intregi de carne si semipreparate.

Lunar, 1.500 tone de carne, fara taxe vamale

Desi nu exista o evidenta stricta a cantitatilor de carne ce intra fara taxe vamale, potrivit estimarilor patronatelor din industria agroalimentara, lunar, sunt aduse peste 1.500 de tone de carne si semipreparate. "Aceste importuri necontrolate au efecte grave asupra pietei interne. Cu toate ca este o problema de peste 14 ani, in ultimul timp micul trafic a luat o amploare nebanuita. Daca ar intra cu o sacosa de carne nu ar fi nici o problema, dar, pe la punctele vamale intra camionete de 2 tone, pline cu carne. Este trafic in toata regula, zilnic ajungand in tara circa 30 tone de carne si preparate", ne-a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari. Afirmatiile acestuia sunt intarite si de Mihai Visan, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii(ARC).

"La nivelul tuturor punctelor de frontiera, se aduc pe zi aproximativ 20-30 tone de carne si semipreparate din carne de porc. Cert este ca micul trafic a atins cote alarmante", a precizat vicepresedintele ARC.

Sanatatea consumatorilor, in pericol

Grav este insa si faptul ca aceste produse nu corespund intotdeauna din punct de vedere calitativ. Din acest motiv, sanatatea consumatorilor este pusa in permanenta in pericol. Astfel, pe langa incalcarea legilor ce stabilesc valoarea maxima a produselor la care cetatenii nu sunt obligati sa plateasca taxe, vamesii incalca cu buna stiinta si decizia Agentiei Nationale Sanitar- Veterinare ce stabileste conditiile in care anumite produse pot intra in Romania. Potrivit deciziei ANSV nr.79.056 din 27.01.2000, persoanele fizice pot introduce, prin bagajele personale, colete postale sau mesagerii, numai produse din carne tratate termic, in recipienti metalici, ermetic inchisi sau in ambalaje termosudate sub vid. " Pentru ca nu au garantia lantului termic, atat carnea, cat si preparatele sunt un real pericol pentru consumatori. In plus, daca nu exista un control atent, este foarte posibil ca prin aceste produse sa se transmita anumite boli aparute la animalele din strainatate", a precizat Mihai Visan.

Institutiile statului, principalele vinovate

Potrivit reprezentantilor patronatelor din industria agroalimentara, principalii vinovati sunt vamesii, care, tentati de un castig facil, incalca legea punand in pericol siguranta populatiei. "In loc sa respecte legile, vamesii sunt primii care o incalca. Atat angajatii DGV, cat si cei ai Directiilor Sanitare din vami ar trebui sa-si faca datoria", sustin reprezentantii celor doua organizatii patronale.

"Din cauza interesului meschin al vamesilor, Romania s-a transformat intr-o piata a deseurilor. Acest fenomen ar putea fi prevenit daca institutiile statului si-ar face datoria. Este cert faptul ca primul obiectiv al autoritatilor trebuie sa fie eliminarea coruptiei din vami", a declarat si Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania. Ramane insa de vazut daca siguranta cetatenilor sau redresarea industriei agroalimentare autohtone vor fi mai presus decat interesele personale ale angajatilor vamali.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *