Stiri si noutati

Mierea romaneasca nu mai are "viza" pentru export

Ilinca Teodoriu

Apicultorii isi trateaza albinele cu prea multe antibiotice, fapt care denatureaza calitatea produselor din stup

Potrivit acestuia, in momentul de fata, producatorii romani nu pot respecta limitele impuse de catre Uniunea Europeana privind nivelul maxim de antibiotice pe care mierea trebuie sa il contina. "Peste 90% din productia totala de miere era exportata pentru cupajare, ceea ce inseamna ca, datorita calitatii superioare a acesteia, importatorii o foloseau pentru a imbunatati calitatea unor categorii de miere cu o calitate inferioara. Insa, in vederea integrarii in UE, au fost stabilite o serie de standarde si pentru acest produs", a precizat Eugen Zorici. Potrivit normelor comunitare, mierea nu trebuie sa contina mai mult de 20 de portii pe bilon (PPB) de Streptomicina, 10 PPB de Oxitetraciclina si nici un gram de Cloranfenicol.

650 tone de miere, refuzate la export

Daca anul trecut, producatorii romani au exportat in statele UE peste 5.700 tone de miere, anul acesta, din cele 15.000 de tone obtinute, pe pietele externe nu s-au valorificat decat 300 de tone. "Productia de miere obtinuta in 2003 este cu circa 60% mai mare decat cea din anul precedent. Cu toate acestea, din programul de 3.500 de tone prevazute pentru export, nu am reusit sa vindem decat cateva sute", a mai spus Zorici.

El a adaugat ca, din cauza continutului de antibiotice ridicat, peste 650 tone de miere au fost refuzate la export in ultimele luni, marfa fiind returnata producatorilor romani. "Daca un transport de miere este analizat si se dovedeste ca nivelul maxim de antibiotic este depasit, in mod obligatoriu, urmatoarele 10 transporturi sunt controlate. Daca si in acestea se gasesc produse ce nu respecta normele comunitare, si urmatoarele 10 transporturi vor fi verificate. In acest context, este posibil ca anul viitor sa se interzica exportul de miere", a precizat Zorici. In acest caz, producatorii de miere vor pierde sume importante de bani, avand in vedere ca o tona de miere poliflora se comercializeaza cu circa 2.100 de euro, in timp ce mierea de salcam ajunge si la 3.000 de euro pe tona.

Romania nu are aparatura necesara

Crescatorii de albine afirma ca, in momentul de fata, normele impuse de catre UE sunt aproape imposibil de aplicat in Romania. "Limitele sunt foarte mici si, pentru a putea determina cu exactitate cantitatea de antibiotice pe care o contine mierea, sunt necesare analize extrem de amanuntite. In laboratoarele din Romania, din lipsa aparaturii necesare, aceste analize de finete sunt aproape imposibil de realizat", a declarat Eugen Zorici. In acest context, pentru a reduce totusi continutul de antibiotice din miere, Asociatia Crescatorilor de Albine solicita Ministerului Agriculturii sa elaboreze un act normativ prin care medicamentele cu care sunt tratate albinele sa fie eliberate doar pe baza de reteta. "Noi incercam sa schimbam mentalitatea apicultorului si sa-l facem sa inteleaga ca albinele trebuie tratate cu antibiotice numai in cazul in care sunt bolnave. In prezent, majoritatea crescatorilor isi trateaza preventiv albinele.

Din acest motiv, un act normativ prin care sa se interzica eliberarea medicamentelor fara reteta poate constitui o prima masura in vederea diminuarii nivelului de antibiotic din miere", a conchis Eugen Zorici.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *