Stiri si noutati

Mihai Tanasescu: Cred ca Raportul de tara va fi pozitiv

Pana pe 6 octombrie, cand reprezentantii Comisiei Europene vor prezenta Raportul de tara al Romaniei (ce va stipula si acordarea sau neacordarea mult-ravnitului statut de economie de piata functionala), vor exista "pasi deosebit de importanti" care vor influenta decizia oficialilor europeni, considera ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, intr-un interviu acordat AM Press. Potrivit declaratiilor sale, Romania a castigat un plus de credibilitate pe pietele externe, dupa ce, pe 14 septembrie a.c., Agentia de rating Standard&Poor?s i-a crescut calificativele acordate pentru creditare. "Acest lucru inseamna un rating in plus, dobanzi mai mici pe creditele pe care le ia Romania de pe piata externa, o accesibilitate mai mare la finantare externa. Am trecut de la BB la BB+ si, din informatiile pe care le am si din discutiile cu agentiile de rating, dupa raportul de tara – care cred ca va fi pozitiv -, vom mai avea inca un pas, o noua crestere a ratingului. Romania va deveni o tara cu 3B, ceea ce inseamna ?investment grade?. Atunci, te poti duce sa te imprumuti pe piata, avand credibilitatea maxima pentru o tara in tranzitie. Sigur, lucrul asta iti va crea posibilitatea sa te imprumuti foarte, foarte ieftin", a spus Tanasescu.

BM si FMI vor influenta decizia CE

Un al doilea pas inaintea Raportului de tara e legat de Board-ul Bancii Mondiale, care s-a reunit ieri pentru a aproba, intr-o prima etapa, programul numit Programatic Ajustment Law, de restructurare a administratiei publice, in valoare de 150 milioane dolari, a spus Tanasescu. El a precizat ca acest program contine si reforma structurala, dar care, din punctul sau de vedere, "este terminata, dar merge pe un alt coridor, si anume administratie, pensii si, nu in ultimul rand, reforme in educatie si sanatate". "Deci, trecem de la o forma structurala de 14 ani in industrie, in fabrici la un alt tip de reforme structurale, care exista si in Occident. Trecem la o etapa superioara", a opinat ministrul. El a precizat ca saptamana viitoare, pe 22 septembrie, se va intruni si board-ul Fondului Monetar International, pentru a discuta o prima revizuire a programului pentru perioada 2004-2006.

Nu in ultimul rand, oficialul finantelor considera ca ziua de 6 octombrie va fi importanta pentru Romania, pentru ca va fi dat publicitatii Raportul de tara. "Sigur, toate aceste evenimente vor influenta obtinerea statutului de economie functionala pentru Romania, iar dupa 6 octombrie, vor urma pregatirea bugetului pe 2005 si inaintarea lui Parlamentului, pentru a fi discutat", a afirmat Mihai Tanasescu. (M. Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *