Stiri si noutati

Mihai Tanasescu: Din 2004, facilitatile fiscale se vor reduce semnificativ

Ilinca Teodoriu

Aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pentru companiile si societatile nationale, precum si finalizarea procesului de privatizare a societatii Siderurgica Hunedoara vor fi principalele teme ce vor fi avute in vedere de catre Executiv pentru perioada imediat urmatoare, a declarat Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, cu ocazia unui seminar pe tema reindustrializarii Romaniei, organizat de Fin Media. El a adaugat ca aceste masuri reprezinta si principalele angajamente pe care Guvernul se obliga sa le indeplineasca pana la momentul publicarii de catre Comisia Europeana a raportului anual de tara. "Bugetele de venituri si cheltuieli ale tuturor companiilor nationale trebuie sa fie viabile, astfel incat societatile sa nu mai produca pierderi. Aceste bugete ar trebui sa devina, pentru toti directorii, principalul instrument de conducere", a apreciat seful MFP. El a adaugat ca din bugetele companiilor nationale vor fi eliminate subventiile directe, acestea fiind inlocuite cu reducerea contributiilor acestor societati la bugetul statului. "Anumite companii, ce intra in relatie directa cu bugetul de stat, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului si a Ministerului Transporturilor, vor beneficia de subventii, insa, nu direct, ca o cheltuiala, ci ca un minus la bugetul asigurarilor sociale, fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul asigurarilor pentru somaj", a mai spus Tanasescu.

Subventii pentru doua sectoare

In opinia oficialului MFP, in perioada urmatoare, rolul facilitatilor fiscale se va diminua, astfel incat sa se creeze un "mediu concurential pentru toti agentii economici. Politica fiscala trebuie sa fie echidistanta". Ministrul a precizat ca doar doua sectoare beneficiaza de subventii, si anume sistemul de cai ferate si cel minier. In sectorul minier, subventiile vor fi reduse cu 25% in 2004, iar din 2007 acest sector nu va mai beneficia de fonduri de la buget. "In anumite sectoare subventiile se vor reduce, in timp ce, in alte sectoare, precum cel al cailor ferate, sprijinul financiar va fi mai mare, astfel incat performantele sa fie imbunatatite", a mai spus Tanasescu. In ceea ce priveste diminuarea volumului arieratelor din economie, ministrul a afirmat ca aceasta problema nu poate fi rezolvata curand. "Este o problema mai generala, care continua. Trebuie insa sa continuam procesul de liberalizare, dar si reformele structurale", a spus Tanasescu. El a precizat ca este posibil ca volumul arieratelor sa fie redus pana in 2007 la un nivel de 0,5%-1% din PIB. In ultimii trei ani, nivelul acestora a scazut, de la 4% din PIB la 2,5% din PIB.

Potrivit oficialului MFP, in vederea imbunatatirii mediului de afaceri, strategia fiscala a Guvernului prevede o reducere a taxelor, in special cele legate de forta de munca. "In ultimii ani, impozitul pe forta de munca a scazut cu 12 puncte procentuale, de la 61% la 49%. Desigur ca inca reprezinta o suma foarte mare, dar, in perioada 2005-2006, impozitele pe forta de munca vor scadea, pana la 42-45%", a mai spus Tanasescu. El a adaugat ca si impozitul pe profit va fi diminuat, de la 25% la 20%, concomitent cu o crestere a impozitului pe dividende. "Incercam sa convingem oamenii ca introducerea cotei unice reprezinta o simplificare a sistemului fiscal si ca totodata va stimula munca. Insa cel mai important lucru este sa avem o politica fiscala predictibila", a mai spus Tanasescu.

Reindustrializarea, pe bani privati

Referitor la sectorul industrial, Mihai Tanasescu a apreciat ca principalele masuri ce trebuie adoptate sunt legate de accelerarea procesului de restructurare a societatilor din domeniul energetic. Potrivit acestuia, dezvoltarea sectorului depinde de atragerea finantarii private. "Traim in alte ere, cu alte conceptii. Nu putem folosi banii publici. Reindustrializarea trebuie sa se bazeze pe resursele private. Avem nevoie de viziune si de un management superior. Existenta unui mix intre sursele proprii si cele private va crea din acest sector unul dintre cele mai importante sectoare in cadrul PIB si va crea noi resurse", a spus Tanasescu. Potrivit acestuia, inceperea proceselor de privatizare a SNP Petrom, a societatilor de distributie a gazelor naturale si a celor din sectorul de energie electrica reprezinta pasi importanti in formarea unui nou sector energetic. Potrivit lui Tanasescu, unul dintre domeniile cele mai atractive pentru investitori este productia de energie hidroelectrica. "Pentru investitori, un punct de atractie fierbinte il reprezinta concesionarea hidrocentralelor", a spus Tanasescu. El a adaugat ca, din punct de vedere al atragerii de investitii, Romania si Slovacia reprezinta "stelele Europei". "In perioada urmatoare, Romania va avea un rol important. In prezent, Romania si Slovacia sunt stelele Europei, ele fiind tarile in care investitorii isi doresc sa investeasca", a mai spus ministrul finantelor.

Investitiile straine din ultimii trei ani au depasit 1 miliard de dolari, a declarat, ieri, Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), cu ocazia seminarului organizat de Fin Media. Potrivit acestuia, cele mai mari investitii s-au realizat in domeniul telecomunicatiilor, in industria energetica, comert si industria metalurgica. "In topul investitorilor straini, pe primul loc se situeaza firmele olandeze, urmate de cele din Austria, Germania, Franta si Turcia. Ca pozitie geografica, datorita infrastructurii dezvoltate, cea mai cautata zona a fost Bucuresti-Ilfov", a mai spus Saniuta. El a adaugat ca, in ultimele opt luni, capitalul social subscris in valuta a ajuns la 880 milioane de euro, in timp ce in Ungaria, acesta nu a depasit 800 milioane de euro. "Spre deosebire de Ungaria si Bulgaria, unde capitalul subscris a scazut cu 30% si, respectiv, 50%, noi am reusit sa ne pastram trendul ascendent", a precizat presedintele ARIS. Potrivit acestuia, in perioada urmatoare este necesara dezvoltarea infrastructurii. "Pentru ca volumul investitiilor sa creasca, trebuie sa asiguram accesul la apa, curent si gaze. In plus, pe langa facilitatile acordate pe plan national, autoritatile locale pot elabora programe prin care sa acorde investitorilor diverse inlesniri, precum reducerea impozitului pe teren sau pe cladiri", a conchis Marian Saniuta.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *