Stiri si noutati

Mihai Tanasescu: Din 2005, vom taia zerourile din coada monedei nationale

Carmen Neacsu

Trecerea la "leul greu" va avea loc in prima parte a anului 2005, cele doua monezi urmand sa circule in paralel o perioada de peste un an, a declarat ieri ministrul finantelor publice (MFP), Mihai Tanasescu. Daca noua bancnota de un milion de lei va aparea anul viitor, trecerea la moneda europeana este preconizata pentru 2009-2010.

"Nu s-a stabilit inca daca vor fi trei sau patru zerouri. Stiu ca Turcia vrea sa taie sase zerouri de anul viitor. Nu avem inca o evaluare finala despre costurile operatiunii", a declarat Tanasescu. El a anuntat ca specialistii BNR si cei ai ministerului pe care-l conduce vor colabora la elaborarea unui proiect de lege privind denominarea leului, care urmeaza sa fie definitivat pana in primavara anului viitor. Fara a oferi detalii privind costurile acestei operatiuni, Tanasescu a mai informat ca cele doua monede vor circula o perioada buna de timp, de peste un an, in paralel. Executivul sustine si anuntul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind introducerea in circulatie, de anul viitor, a bancnotei de un milion de lei. Aceasta cu atat mai mult, cu cat, spune Tanasescu, introducerea noii bancnote nu inseamna stoparea procesului de dezinflatie, ci continuarea lui, sustinut de progresul macroeconomic.

Apare si bancnota de un milion de lei

Printre motivele care stau la baza deciziei de tiparire a noii bancnote se numara atat o lege nescrisa a economiei (potrivit careia tiparirea unei bancnote de valoare mai ridicata se impune dupa ce valoarea acesteia scade sub echivalentul a 30 de dolari), cat si faptul ca monetizarea economiei este inca la un nivel foarte jos fata de cel din tarile din regiune. Astfel spune Tanasescu, monetizarea economiei (calculata ca raport intre active bancare si Produsul Intern Brut) a crescut de la 9% in 2000 la 14% in prezent, in timp ce in tari precum Ungaria, Polonia, Slovacia, acest indicator este de 30%-40% din PIB. Intarile dezvoltate, indicatorul atinge 100%-120% din PIB. "La ora actuala, pentru ca serviciile financiare nu au crescut la fel ca si cantitatea de moneda, banii nu mai sunt suficienti pentru plati si pentru ca sa miste economia", a mai spus Tanasescu.

Emisiune de obligatiuni de un miliard de euro

Emisiunea de obligatiuni lansata in iunie pe pietele externe nu va fi redeschisa de MF, desi acesta a fost autorizat de Guvern in acest sens, deoarece cheltuielile bugetare pana la finele anului sunt acoperite "din alte surse externe si nu mai e nevoie sa iesim din nou pe piata de capital", a afirmat Tanasescu. Executivul a aprobat recent o hotarare prin care MF este autorizat sa contracteze un imprumut extern in valoare de cel mult 300 milioane de euro, prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni de 700 milioane euro lansata in iunie. Pentru 2004, a mai anuntat oficialul Finantelor, Romania se va imprumuta de pe pietele de capital externe printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de un miliard euro. Tanasescu a amintit ca bugetul pentru 2004 sustine cresterea economica, dat fiind ca sunt prevazute cheltuieli pentru investitii de 5,5% din PIB, fata de 5,1% in acest an, iar formarea ruta de capital va creste la 13% .

In plus, bugetul pe 2004 va sprijini reducerea inflatiei si intarirea disciplinei financiare. Tanasescu a mai anuntat ca, potrivit previziunilor pentru 2004 ale specialistilor, procesul de economisire va fi mult mai puternic decat cel inregistrat in acest an.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *