Stiri si noutati

Mihai Tanasescu: "Job-ul meu principal in 2004 – lupta cu arieratele!"

Arpad Dobre

"V-o spun cu toata seriozitatea: job-ul meu foarte clar pentru 2004 este lupta cu arieratele, iar tinta – reducerea arieratelor cu 0,5% din PIB, de la nivelul actual de 2,5%", a declarat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Potrivit Raportului de tara elaborat de Comisia Europeana pentru Romania, una dintre cauzele pentru care nu s-a acordat in mod explicit statutul de economie de piata functionala o reprezinta arieratele uriase acumulate in ultimii 14 ani. In raport se arata clar ca "sunt necesare masuri pentru solutionarea cauzelor profunde ale acumularii de arierate la buget si in sectorul energiei". Avand in vedere aceste probleme, Tanasescu a mentionat ca a inceput deja discutiile cu ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, in privinta masurilor care vor fi aplicate in acest sens. "Vreau sa va spun ca "desenam" deja un program foarte clar, de scadere a arieratelor. Vom merge pe ideea planurilor de restructurare a companiilor respective, ce compensari se pot face intre companiile de stat si buget, in asa fel, incat sa stim care este baza de plecare si ce masuri trebuie luate. Cat priveste restructurarea propriu-zisa a intreprinderilor de stat, nu exista un instrument unic in acest sens. Fiecare societate are specificitatea ei si, ca urmare, fiecare va fi tratata separat si ii va fi aplicat un plan de imbunatatire a disciplinei financiare", a spus Tanasescu. El a reamintit ca, din 2004, Ordonanta 40/2002 privind recuperarea creantelor bugetare va fi eliminata, deci nu vor mai fi acordate esalonari la plata datoriilor catre buget.

In ceea ce priveste firmele ale caror grafice de reesalonare au o durata care se prelungeste dincolo de anul propus pentru aderarea la UE, respectiv 2007, este posibil ca autoritatile romane sa solicite o derogare Comisiei Europene. Tanasescu a mentionat ca, din 2004, colectarea si controlul creantelor aferente bugetului de stat, precum si bugetelor sanatatii si pensiilor, vor deveni prerogative ale Ministerului Finantelor.

Fiscalitate predictibila

Ministrul finantelor a prezentat si elemente ale strategiei fiscale a Guvernului pe urmatorii trei ani, lucru cerut de multa vreme de investitorii romani si straini. "Avem in vedere principalele impozite si taxe din Romania: impozitul pe profit, accize, TVA, taxele locale, modul de taxare a non-rezidentilor s.a.m.d. Toate acestea vor avea o predictibilitate in anii care urmeaza. Deci, investitorii vor sti ca, in anii 2005-2006, Guvernul va reduce impozitul pe profit, de exemplu, cu 5 puncte procentuale, deci vor putea sa-si faca un business-plan in cunostinta de cauza. De asemenea, ei vor sti ca impozitul pe dividende va creste la 15% si ca accizele vor avea un trend ascendent pana in 2007", a precizat ministrul.

Un nou acord cu FMI

Oficialul finantelor a purtat ieri discutii cu negociatorul-sef al FMI pentru Romania, Neven Mates, cu privire la prevederile viitorului acord cu institutia financiara internationala. "Vrem ca acest document sa puna in practica politica economica a Guvernului. Acordul va avea patru capitole distincte: politica fiscala – cu politica bugetara inclusa; politica societatilor de stat – respectiv reformele structurale care vor continua anul viitor; politica monetara, care este foarte importanta, si, nu in ultimul rand, imbunatatirea mediului de afaceri. Cat priveste reforma, aceasta trebuie sa continue in toate domeniile de activitate si cu precadere in administratia publica" a spus Tanasescu. El a mentionat ca, in privinta administratiei, cea mai mare parte a reformelor acestora va fi inclusa in Programul PAL (Programmatic Adjustment Loan), care va fi convenit cu Banca Mondiala (BM) si care va fi prezentat spre aprobare board-ului BM la inceputul anului viitor.

Referindu-se la viitorul acord stand-by cu FMI, Tanasescu a precizat: "Acesta va fi, cel mai probabil, un acord de tip "precautionary stand-by", care prevede angajamente in privinta politicilor macroeconomice, insa nu si acordarea de sume de bani, facilitate utilizata doar in cazuri de urgenta". Discutiile cu FMI au inceput luni si vor dura in jur de zece zile.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *