Stiri si noutati

Ministerul Agriculturii acorda "prime de export" pentru legumele si fructele romanesti

Adriana Bogdan

Producatorii autohtoni de legume si fructe obtinute in sere si-au gasit in tarile Uniunii Europene o nisa de piata valoroasa, peste 40% din productia obtinuta fiind exportata. Motorul acestor exporturi consistente il reprezinta subventiile acordate producatorilor de catre Ministerul Agriculturii pentru stimularea productiei. Insa, in conditiile in care piata autohtona este invadata de legume si fructe din Turcia, Italia, Ungaria si chiar China, aceste subventii pot fi numite chiar prima pentru export, dat fiind faptul ca rosiile, castravetii si salata autohtone sunt produse mai ieftine, dar exclusiv pentru pietele din strainatate.

Perioada de acordare a subventiei, prelungita

Aceasta situatie nu are mari sanse sa se schimbe, in special din cauza ca Ministerul Agriculturii a prelungit perioada de acordare a subventiilor cu inca o luna, pana la data de 30 iunie. Pana in prezent, producatorii beneficiau de sprijin financiar din partea statului de 2.970 lei pentru kilogramul de legume, doar in intervalul de timp cuprins intre 1 noiembrie si 30 mai. Solicitarea producatorilor a fost motivata de prelungirea anotimpului rece, ce nu permite culturilor sa ajunga la maturitate mai devreme de luna iunie." Din totalul costurilor pe care le inregistram in procesul de productie in sera, Ministerul Agriculturii acopera o proportie cuprinsa intre 15 si 20%", sustin producatorii agricoli.

Energia reprezinta 70% din costuri

In schimb, pentru a motiva pretul destul de ridicat al legumelor si fructelor autohtone pe piata interna, comparativ cu cele de import, producatorii sustin ca ponderea in produsul final a cheltuielilor cu energia depaseste jumatate din totalul costurilor. "Peste 70% din costurile noastre sunt generate de consumul de energie. La acestea se adauga si cheltuielile cu ingrasamintele, pesticidele si salariile, care au ajuns la cote occidentale", au precizat producatorii. In vederea sprijinirii productiei de legume si fructe obtinute in sere, Ministerul Agriculturii, impreuna cu Ministerul Industriei, a elaborat recent un proiect de act normativ potrivit caruia statul va subventiona aproximativ 55% din costul energiei utilizate de producatorii agricoli in aceste spatii.

Ramane insa de vazut daca si dupa adoptarea acestei masuri, legumele si fructele romanesti vor lua exclusiv calea strainatatii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *