Stiri si noutati

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

Agentia Nationala de Consultanta Agricola

Noi absolventi in Dobrogea

Pe 13 noiembrie a.c., la Constanta a avut loc examenul de absolvire a cursului de calificare in meseria de lucrator in masuratori topografice, organizat in mod gratuit de Centrul Judetean de Consultanta Agricola Constanta, in colaborare cu Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Constanta. Desi la inceput au fost inscrisi 120 de cursanti, nu au reusit sa absolve cursul decat 60.

Cursul a fost organizat avand in vedere ca, incepand din acest an, in Dobrogea va exista, pe langa primarii sau in sector privat, o structura calificata in masuratori topografice care va putea asigura, in timp si corect, punerea in aplicare a Legii 1/2000.

"De calitatea profesionala a acestor specialisti depinde usurinta cu care se va putea organiza registrul de cadastru local, dar mai ales organizarea Bursei Pamantului", a declarat directorul CJCA Constanta, dna Mioara Mathe Kis.

Beneficiarii acestor eforturi depuse de institutiile abilitate vor fi proprietarii de pamant din Dobrogea si, nu in ultimul rand, administratia publica.

Targul de Toamna, in Calarasi

La sfarsitul lunii octombrie a avut loc prima editie a Targului de Toamna Calarasi, prilejuind o expozitie de produse, utilaje si echipamente din domeniul agriculturii si industriei alimentare.

Centrul Judetean de Consultanta Agricola Calarasi a fost prezent cu stand propriu de informare a producatorilor agricoli, prezentand aspecte din activitatea de consultanta agricola, rezultate obtinute pe loturile demonstrative cu evidentierea soiurilor si hibrizilor care s-au comportat cel mai bine in diferite zone ale judetului.

Prin pliantele de informare si publicatiile de specialitate, CJCA a furnizat intr-un limbaj accesibil producatorilor agricoli informatii privind modul de subventionare a agriculturii in aceasta toamna de catre MAAP si Programul SAPARD.

AUAI – o necesitate pentru viitorul agriculturii

Un seminar desfasurat in cadrul Proiectului de Dezvoltare a Asociatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii USAID – Romania a avut loc la Tecuci.

Specialistii consultanti din cadrul CJCA Galati au participat la acest seminar, care s-a dovedit de fapt un schimb de experienta intre specialistii americani si romani in materie de irigatii si s-a cautat gasirea unor solutii pentru sprijinirea prin consultanta si fonduri a asociatiilor romanesti ale utilizatorilor de apa pentru irigatii (AUAI).

Seminarul a cuprins patru module: principii de ansamblu pentru constituirea si dezvoltarea AUAI-urilor, strategii de structurare a AUAI – principii de proiectare organizationala, strategii in procesul AUAI si strategii operationale pentru AUAI – un manual de utilizare pentru exploatarea si conducerea AUAI.

Proiectul de dezvoltare a AUAI este un ajutor nerambursabil oferit de Guvernul Statelor Unite, care vine in pregatirea imprumutului care va fi oferit de Banca Mondiala pentru reabilitarea sistemelor de irigatii din zona Tecuci. De fapt, se ofera asistenta tehnica si scolarizare pentru AUAI pentru indeplinirea conditiilor impuse de Banca Mondiala.

Maria Rascanu, Consilier relatii mass-media

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *