Stiri si noutati

Ministerul Agriculturii avertizeaza: Dupa seceta prelungita, urmeaza inundatii masive

Temperaturile excesiv de ridicate din prima luna a verii au avut ca efect atat calamitarea culturilor agricole, cat si diminuarea drastica a debitului Dunarii, acesta inregistrand cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani. Daca in conditii normale de temperatura, in aceasta perioada, la intrarea in tara, debitul fluviului este de 2.400 metri cubi(mc) pe secunda, in prezent, acesta nu depaseste 2.100 mc pe secunda. "In partea de sud a tarii se inregistreaza cel mai mic debit, aceasta zona fiind cea mai afectata de seceta", a declarat Florin Stadiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Potrivit autoritatilor, ca urmare a masurilor luate de Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, sistemul de irigatii national va functiona la parametrii normali, astfel incat, producatorii agricoli sa nu fie afectati de diminuarea cotelor apelor interne. " In prezent nu se aplica restrictii pentru apa potabila. Insa este necesar ca toti cei care exploateaza lacurile de acumulare sa respecte cu strictete regulile specifice in aceste situatii", a mai spus Stadiu. In cazul reducerii debitelor, o prima masura o reprezinta diminuarea cantitatilor de apa utilizate pentru stropirea spatiilor verzi sau a gradinilor.

Canalul Siret-Baragan, o solutie impotriva secetei

O solutie pentru combaterea secetei in zona de sud a tarii este, in opinia autoritatilor, realizarea canalului magistral Siret-Baragan, pe o lungime de 190 km. Insa, desi prin canalul Siret- Baragan ar putea fi irigate peste 500.000 ha, este posibil ca acest obiectiv sa ramana la stadiul de proiect, costurile totale depasind un miliard de euro. "Lucrarile ar putea fi finalizate intr-o perioada de cinci-sase ani. In prezent, purtam discutii pentru identificarea surselor de finantare. Vom incerca sa apelam la finantare din strainatate", a spus Florin Stadiu. Canalul este finalizat pe o suprafata de circa 4 km la cotele din proiect, inclusiv betonarea, in timp ce pe alti 15 km lucrarile se afla in diferite stadii de executie.

Circulatia fluviala, ingreunata

Diminuarea debitului Dunarii produce pagube operatorilor fluviali. Din cauza secetei prelungite, senalul navigabil al Dunarii se ingusteaza, nepermitand intalnirea a doua nave in aceeasi zona de navigatie. Cea mai mica cota se inregistreaza in zona Turcescu-Caragheorghe, unde adancimea minima sondata este de un metru si jumatate. Ca urmare, Autoritatea Navala Romana a solicitat capitaniilor zonale Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Galati si Tulcea sa ia masuri speciale si sa emita permanent avize catre navigatori si buletine informative care sa contina date relevante despre starea canalelor. Astfel, in functie de latimea si de adancimea canalului, este interzisa intalnirea a doua nave in pasajele de trecere ingustate, trecerea navelor facandu-se dupa un program prestabilit. Pentru evitarea producerii incidentelor, navele nu vor fi incarcate la intreaga lor capacitate.

Din septembrie, vin inundatiile

Desi in momentul de fata debitele apelor interne se situeaza cu mult sub limitele admise, incepand din luna septembrie, mai multe judete din tara se vor confrunta cu inundatii mari. Astfel, potrivit estimarilor specialistilor, ca urmare a precipitatiilor abundente, debitele apelor interne vor depasi limitele maxime, fapt confirmat si de oficialii MAPAM. " Potrivit prognozelor, incepand din 10 septembrie, Dunarea va ajunge la cote normale. Pot exista insa si inundatii, in special pe cursul superior al Tisei, al Siretului, Prutului, Viseului, Izei si al Bistritei, cele mai afectate judete fiind Botosani, Suceava, Neamt si Bacau", a conchis Florin Stadiu. (I. Teodoriu, C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *