Stiri si noutati

Ministerul Agriculturii recunoaste ca s-a importat grau din Ucraina

Productia de grau obtinuta anul acesta depaseste 3,5 milioane tone, cantitate ce poate acoperi, teoretic, necesarul de consum al populatiei pana la viitoarea recolta. Cu toate acestea, in functie de interesele fiecarei asociatii patronale, o data cu apropierea iernii, in fiecare an, consumatorii se confrunta cu o asa-zisa criza a graului. Nici anul acesta nu se fac exceptii.

Numai ca, daca pana anul trecut, cei care faceau presiuni asupra Ministerul Agriculturii erau reprezentantii industriei de morarit, care amenintau cu majorarea pretului la paine, in prezent, cei care acuza MAAP de politica partinitoare sunt angrosistii de cereale.

Cu toate ca morarii ne-au declarat ca pretul painii nu se va majora decat in cazul in care va exista o scumpire generalizata, angrosistii afirma ca toate datele lor indica o scumpire a pretului produselor de panificatie. Argumentele aduse in acest sens pleaca de la refuzul producatorilor de a-si vinde cerealele la pretul derizoriu oferit de morari, cauza pentru care Romania va fi nevoita sa importe.

In opinia patronatului angrosistilor de cereale ANCER, principalul vinovat de aceasta situatie este Ministerul Agriculturii, care, prin politica sa, defavorizeaza producatorii agricoli in favoarea industriei de morarit si panificatie. O alta acuzatie adusa MAAP este legata de subventia acordata pentru depozitarea graului. Potrivit ANCER, ministerul a alocat fonduri pentru depozitarea graului in spatii total neadecvate, respectiv in grajduri. In acest caz, supararea angrosistilor este usor de explicat, deoarece, pana anul acesta, producatorii, din lipsa de spatii de depozitare, erau nevoiti sa-si aduca cerealele in silozurile puse la dispozitie, contra costa de catre angrosisti. Prin urmare, decizia MAAP de a acorda sprijin pentru stocarea graului a avut un efect direct asupra castigurilor angrosistilor. Cea mai grava acuzatie a ANCER este aceea potrivit careia, din cauza lipsei unui sistem functional de certificare al calitatii cerealelor, in Romania a ajuns pe piata grau radioactiv din Ucraina. Calitatea graului ucrainean este cunoscuta si de reprezentantii industriei de morarit si panificatie. " Importurile nu mai reprezinta un lucru deosebit, fiecare morar avand contactele lui in strainatate, iar preturile la graul de import si cel romanesc sunt asemanatoare. Singura diferenta este calitatea. In ceea ce priveste graul din Ucraina, este stiut faptul ca orice produs de provenienta ucraineana trebuie sa fie tratat cu deosebita atentie, iar aceasta este o problema a autoritatilor, in special a celor de la vama", ne-a declarat Viorel Marin, presedintele patronatului ANAMOB.

Ceea ce acorda credibilitate afirmatiilor ANCER este chiar raspunsul Ministerului Agriculturii. Potrivit unui drept la replica adresat ANCER, ministerul a anexat si o lista cu cantitatile si provenienta importurilor de grau efectuate de Romania pana la sfarsitul lunii octombrie. Astfel, agentii economici au importat in perioada amintita grau din Ungaria, Germania, Italia, Moldova, Bulgaria, Iugoslavia si SUA. Pana aici, nimic dubios. Dar, tot din datele MAAP, de data aceasta, din luna iulie 2002, reiese ca peste 120 tone de grau din Ucraina au ajuns in Romania. Astfel, potrivit situatiei importului si a exportului de grau efectuate pe primele sapte luni ale anului, pe langa Ungaria, Bulgaria, Moldova si Italia, Ucraina este unul dintre furnizorii cu grau ai Romaniei. In contextul in care datele statistice pot fi atat de usor manevrate, nimeni nu poate sti cat la suta din ceea ce declara oficialii acestui minister sunt reale si cat la suta fictiune. (I. Teodoriu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *