Stiri si noutati

Ministerul Agriculturii subventioneaza masiv culturile de orez si linte

Nivelul subventiilor acordate anul acesta producatorilor agricoli se ridica la peste 1.835 miliarde de lei, principalele culturi beneficiare fiind graul, orzul, sfecla de zahar si legumele de sera. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii, aparut recent in "Monitorul Oficial", de cea mai mare subventie vor beneficia cultivatorii de grau si secara, suma prevazuta pentru aceste cereale ridicandu-se la aproximativ 875 miliarde de lei.

5.000 lei pentru kilogramul de orez

Daca la grau, legume de sera sau fructe destinate producerii de conserve si sucuri s-au mai acordat subventii si in anii precedenti, o premiera o constituie ajutorul financiar pentru orez. Astfel, potrivit actului normativ, anul acesta se vor acorda 5.000 lei pentru fiecare kilogram de orez valorificat pe piata interna. Aceasta subventie este si cea mai mare dintre toate sumele acordate agricultorilor pentru productia marfa. Pe locul al doilea in topul celor mai mari subventii se claseaza legumele de sera, pentru care producatorii vor primi aproximativ 3.000 lei pe kilogram. Si pentru kilogramul de in sau canepa statul va acorda cultivatorilor circa 1.000 lei. Tot ca noutate, anul acesta se vor da subventii si pentru mazare, fasole, naut, linte bob si lupin dulce. Pentru acestea insa sprijinul MAPDR se ridica la 400 lei pe kilogram.

Cultura orezului, o prioritate

Potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii, subventionarea culturilor de orez a fost decisa in vederea recastigarii pietelor externe. "Datorita calitatii exceptionale, orezul romanesc era recunoscut pe pietele internationale. In prezent insa, din cele aproximativ 60.000 hectare cultivate in urma cu cativa ani nu au mai ramas decat 1.100 hectare. In plus, culturile de orez reprezinta si unul dintre cele mai ieftine instrumente de protectie a mediului", ne-a declarat Vasile Stancu, reprezentant al MAPDR. Potrivit acestuia, producatorii romani s-ar putea reorienta spre acest tip de culturi, mai ales ca, in Europa nu se insamanteaza orez decat in doua state: Franta si Italia. "La orez nu exista nici cota de productie, astfel incat, acesta cultura reprezinta o oportunitate pentru producatori. Interesul pentru aceasta cultura a inceput sa creasca, in prezent fiind deja chinezi care intentioneaza sa investeasca in Romania. Speram insa ca, odata cu introducerea subventiei de 5 milioane pe tona sa ajungem la o suprafata cultivata cu orez de aproximativ 15.000 hectare. Astfel ne-am putea asigura necesarul de consum din productia proprie", ne-a mai spus Vasile Stancu. (I. Teodoriu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *