Stiri si noutati

Ministerul Muncii a pierdut monopolul angajarilor in Vest

Arpad Dobre

Acuzatiile de mita lasa MMSS fara "fructul" intermedierilor ilegale de locuri de munca in strainatate

Implicarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) in plasarea fortei de munca in strainatate i-a atras o serie de acuzatii de luare de mita la adresa unor functionari, care ar fi cerut sute si mii de dolari pentru a facilita angajarea unor cetateni in strainatate. Desi ancheta dureaza de ceva vreme, procurorii nu au formulat inca acuzatii oficiale. Drept urmare, pentru a taia pofta unor angajati ai MMSS de a mai oferi "facilitati" contra cost, Guvernul a modificat recent Legea 156/2000 privind protectia muncitorilor romani care lucreaza in strainatate. Potrivit noului act normativ, agentiile de intermediere a fortei de munca nu mai au nevoie de acreditarea Ministerului Muncii pentru a-si desfasura activitatea.

Suspiciuni la adresa MMSS

Modificarea actului normativ mentionat a fost impusa, potrivit precizarilor Guvernului, de faptul ca au fost depistate numeroase nereguli si incalcari ale Legii 156/2000 in acreditarea agentilor de ocupare a fortei de munca si in certificarea contractelor dintre acestia si angajatorii din strainatate.

Agentiile de intermediere a fortei de munca pentru strainatate au acuzat in repetate randuri MMSS ca, prin infiintarea Oficiului National de Recrutare si Plasare a Fortei de Munca in Strainatate, monopolizeaza piata ofertelor de munca pentru strainatate si, practic, incearca sa elimine concurenta privata. Conform noilor prevederi, medierea angajarii cetatenilor romani in strainatate poate fi efectuata numai de firmele care au ca obiect principal de activitate selectia si plasarea fortei de munca si care sunt constituite in baza Legii 31/1990 a societatilor comerciale.

Astfel, au fost abrogate prevederile privind acreditarea agentilor de ocupare a fortei de munca de catre MMSS. Ordonanta aprobata saptamana trecuta in sedinta de Guvern va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in "Monitorul Oficial".

Conditii si obligatii

Conform modificarilor aduse Legii 156/2000, agentiile de ocupare a fortei de munca care intermediaza angajarea cetatenilor romani in strainatate sunt obligate sa aiba contracte ferme cu persoane juridice, fizice sau organizatii patronale, sa fie inregistrate la Inspectoratul teritorial de Munca in raza caruia isi au sediul si sa dispuna de un personal cu experienta in domeniu. In plus, pe langa spatiul si dotarile necesare activitatii, agentiile vor avea nevoie si de o banca de date cu ofertele de munca in strainatate, precum si de informatii privind conditiile de ocupare a locurilor de munca si calificarile solicitate. Pentru a verifica respectarea hotararii de Guvern, personalul din cadrul Inspectiei Muncii va controla periodic activitatea agentilor de ocupare a fortei de munca.

Potrivit actului normativ, contractele incheiate cu angajatorii straini, fie colective, fie individuale, trebuie sa prezinte clar informatii privind conditiile, durata si natura angajarii, asigurarea medicala, modul de acordare a despagubirilor materiale in cazul accidentelor de munca, a bolilor profesionale sau a decesului, precum si obligatiile angajatilor romani in strainatate.

Cetatenii romani vor beneficia in tara de asigurari sociale de sanatate si de somaj sau de drepturile asigurate prin sistemul public de pensii. Conditia este insa de a achita contributiile aferente acestor asigurari, stabilite pe baza veniturilor lunare obtinute in strainatate.

Amenzi de 10 ori mai mari

Guvernul a majorat si amenzile pentru incalcarea legii, stabilind sanctiuni intre 50 milioane lei si 150 milioane lei pentru intermedieri ilegale. Penalizarile stabilite anterior prin lege erau cuprinse intre 10 milioane lei si 15 milioane lei. In cazul in care operatiunile de intermediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate vor fi efectuate de alte persoane decat cele abilitate sau de persoane fizice, cei implicati vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 milioane lei si 150 milioane lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *