Stiri si noutati

Ministerul Transporturilor: Greva declansata la Calea Ferata este ilegala

Stefan Etves

Greva generala a mecanicilor de locomotiva si a angajatilor de la comunicatii CFR, care va incepe maine (azi, n.n.) de la ora 7.00, este ilegala, pentru ca Ministerul Transporturilor (MT) a oferit mai mult decat au cerut sindicalistii, a declarat, ieri, Traian Panait, secretar de stat in MT. "Vom cere anularea grevei la Curtea de Apel. Sindicalistii de la CFR au cerut o majorare a salariilor cu 9%. In urma discutiilor cu Fondul Monetar International si Ministerul Finantelor, am hotarat majorarea salariilor cu 12%. De asemenea, am decis acordarea tichetelor de masa, incepand cu trimestrul al patrulea al acestui an", a precizat secretarul de stat.

Mecanicii vor sa lucreze sapte ore

Panait a mai spus ca cererea mecanicilor de locomotiva referitoare la reducerea timpului de lucru de la opt la sapte ore nu este in concordanta cu programul de lucru european. "Dintre toate tarile europene, doar in Franta se aplica programul de lucru de sapte ore, pentru toti functionarii publici. Momentul grevei nu este tocmai bine ales, pentru ca, in aceasta perioada, transportul devine mai activ.

Feroviarii care fac greva ar trebui sa ia in calcul si prezenta pe piata transporturilor a operatorilor privati. In conditiile unei asemenea concurente, daca CFR Marfa va ramane fara activitate, ca o consecinta a grevei si a pierderilor care vor fi generate prin aceasta, vom fi nevoiti sa facem noi disponibilizari", a spus reprezentantul MT.

O treime din trenuri vor circula

Dintre cele 3.400 de trenuri aflate in grafic astazi (1.600 trenuri de persoane si 1.800 de marfa), dupa ora 7,00 vor circula doar o treime, asa cum prevede legea in cazul grevelor generale. Prioritatea trenurilor care vor circula este stabilita in functie de rang, dar la nivelul intregii tari, vor circula trenuri de toate rangurile (internationale, intercity-uri, rapide, accelerate, personale), a afirmat Traian Panait. Calatorii vor fi informati, in fiecare gara, cu privire la trenurile anulate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *