Stiri si noutati

Ministrii apararii din UE au facut primul pas spre liberalizarea pietei de armament

Ministrii europeni ai Apararii au aprobat luni un "cod de conduita" intre statele membre ale Uniunii Europene, care deschide practic piata europeana a armamentului, evaluata la 30 miliarde euro, in fata competitiei transfrontaliere, informeaza AP.
Reuniti in cadrul Agentiei Europene de Aparare (EDA), oficialii europeni au dat unda verde acestui acord, care, in ciuda caracterului sau voluntar, este menit sa sporeasca transparenta si competivitatea in acest sector. Noul cod de conduita marcheaza un punct de cotitura pentru UE dupa mai multe decenii in care oficialii de la Bruxelles au incercat, fara succes, sa convinga statele membre sa relaxeze masurile de protectie pe care le acorda pietelor nationale de armament.
Pana acum, guvernele europene au putut sa-si protejeze marile companii din sectorul industriei de aparare deoarece contractele militare nu sunt supuse reglementarii legislatiei europene, care in alte sectoare economice a reusit sa elimine barierele ce stau in calea competitiei transfrontaliere. Potrivit estimarilor oficialilor de la Bruxelles, jumatate din cheltuielile anuale pentru echipamente militare ale Europei se situeaza in afara legislatiei privind libera competitie din UE.
Prin faptul ca va permite companiilor europene din sectorul apararii sa se concureze intre ele pe pietele lor nationale, UE spera ca va obtine o reducere a costurilor pentru aparare ale statelor membre, precum si o restructurare a industriei de aparare de pe vechiul continent pentru a putea concura mai bine pe pietele mondiale. Codul de conduita va intra in vigoare efectiv din luna iulie 2006, statele UE avand timp pana in luna aprilie 2006 sa decida daca doresc sau nu sa adere la noul acord. Danemarca a decis deja sa nu adopte noul cod, insa restul statelor membre UE sunt decise sa semneze noul cod.
Potrivit noului sistem al pietei de aparare, statele UE se vor angaja sa publice contractele de aparare pe Internet intr-un buletin care va fi disponibil tuturor companiilor din toate statele membre ale Uniunii Europene care doresc sa concureze pentru acordarea acestor contracte. Desi noile prevederi nu sunt sustinute si de masuri legislative care sa sprijine aplicarea lor, UE va monitoriza aplicarea noului sistem pentru a se asigura ca guvernele europene isi respecta promisiunile luate.
Expertii sunt de parere ca o industrie europeana de aparare deschisa in fata concurentei va incuraja aparitia de companii pan-europene care sa poata sa concureze mai bine cu rivalii americani. In prezent, sapte din primele zece companii din industria de aparare mondiala sunt companii americane, iar anul trecut primele patru companii americane, Lockheed Martin Corp., Boeing Co., Northrop Grumman Corp. si Raytheon Co. au inregistrat venituri de 105,4 miliarde dolari. Aceasta suma reprezinta aprope dublu comparativ cu cat au realizat anul trecut primele patru companii europene din industria de aparare, BAE Systems PLC (Marea Britanie), European Aeronautic Defence & Space Co. (EADS), Thales SA (Franta) si Finmeccanica SpA (Italia).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *