Stiri si noutati

Ministrul francez de Finante ameninta din nou cu taxarea preturilor ridicate la petrol

Ministrul francez de Finante, Thierry Breton, a marit joi presiunea asupra companiilor petroliere, in vederea scaderii preturilor la pompa si a cresterii investitiilor, amenintand ca va impune taxe suplimentare pentru castigurile din ridicarea artificiala a preturilor pe care le realizeaza acestea, informeaza AP.

Inaintea intalnirii cu reprezentantii din industrie, care va avea loc vineri, in cadrul caruia Breton planuieste sa-si adreseze cererile, ministrul a reiterat intentia de a impune o taxa companiilor de petrol pentru "profituri exceptionale" din preturile ridicate la combustibili, daca nu se vor conforma.

Intalnirea ministrilor europeni de Finante, din Anglia, care a avut loc in aceasta luna, a determinat companiile de petrol sa investeasca o mai mare parte din profiturile lor in cresterea capacitatii de productie, dar pana acum Franta este singura care a amenintat cu impunerea unei taxe.

"Cand mai multe companii mari poarta responsabilitatea alimentarii cu petrol a intregii lumi, nu pot adopta o asemenea strategie pe termen scurt" a declarat Breton intr-un interviu publicat joi de cotidianul financiar La tribune.

Breton a explicat ca astepta ca industria globala a petrolului sa raporteze profituri de aproape 100 de miliarde de euro, respectiv 122 de miliarde de dolari, pentru 2005, din care gigantului francez Total SA ar trebui sa-i revina 15 miliarde de euro, respectiv 18 miliarde de dolari.

O mare parte din acel profit rezulta in urma vechilor investitii care au fost amortizate pe deplin, a mai aratat Breton.

"De aceea, sunt de parere ca sectorul petrolului ar trebui sa aiba raspunsuri inteligente si puternice, in absenta carora ma vad obligat sa intervin cu impunerea unei taxe pe acele profituri exceptionale", a afirmat el.

Companiile de petrol ar trebui sa reinvesteasca o mai mare parte din castiguri in dezvoltarea explorarilor, a productiei si a capacitatilor de rafinare, a mai spus Breton, si sa sustina planurile guvernului de a mari productia si de a folosi surse alternative de energie, potrivit AP.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *