Stiri si noutati

Ministrul Ionut Popescu isi poate vinde actiunile fara a plati impozit de 10%

Consuela Stegarescu

Diletantismul Guvernului iese din nou la iveala. Deputatii au fost obligati sa modifice prevederea referitoare la introducerea impozitului pe castigurile din tranzactii bursiere de 10% pentru a nu bloca piata deoarece noul impozit nu se putea aplica in acest an. Impozitul ramane, cel putin pana la sfarsitul anului, nemodificat, adica 1%.

"Substratul renuntarii la impozitului de 10% este ca nu se putea aplica in acest an. Nu puteau fi gata soft-urile si personalul necesar pentru aplicarea impozitului", ne-a declarat vicepresedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din camera Deputatilor, Gabriela Iordache. Potrivit acesteia, in cazul in care nu se renunta la majorarea impozitului ar fi fost blocata activitatea bursiera, iar in acest caz n-ar fi ajuns nici un ban la bugetul de stat.

Totodata, directorul general al BVB, Stere Farmache, ne-a declarat ca foarte multi brokeri ar fi fost in imposibilitatea de a asigura aplicarea cotelor diferentiate de impozit, cu atat mai mult cu cat introducerea impozitului de 10% s-ar fi suprapus cu data denominarii leului.

Reamintim ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a propus initial introducerea impozitului de 10% incepand cu 1 martie. Data aplicarii a fost amanata mai intai pentru 1 aprilie, iar apoi pentru 1 iunie.

De la 1 ianuarie, impozitul va fi de 16%. In forma adoptata de Senat, impozitul pe profitul din aceste tranzactii ar fi urmat sa fie de 10% de la 1 iunie 2005.

Noua modificare nu va afecta piata. "Efectul a fost deja asimilat de catre piata; trendul negativ s-a datorat si balbaielilor legislative din domeniul fiscal", apreciaza directorul Ieba Trust, Marius Plugaru. Investitorii care pana acum speculau, s-ar putea retrage catre sfarsitul anului, apreciaza Plugaru.

Ministrul finantelor, ?favorizat?

Aceasta veste ar trebui sa-l intristeze pe ministrul finantelor, Ionut Popescu, care va pierde cativa "banuti" necesari carpirii gaurilor din bugetul devastat de cota unica. Totodata, s-ar putea ca mentinerea impzotitului de 1% sa-l bucure, deoarece isi va putea retrage banii de pe Bursa fara a pierde 10% din castigurile realizate.

Reamintim ca Popescu a explicat in urma cu cateva luni ca va vinde o parte din actiunile pe care le detine pentru a-si finanta constructia casei. Cateva saptamani mai tarziu, in cadrul conferintei de presa tinute cu prilejul adoptarii de catre Guvern a Codului Fiscal, ministrul Finantelor anunta ca nu-si va vinde actiunile pana la data marii impozitului, pentru a fi printre primii "taxati" cu 10%. In consecinta, demnitarul va trebui ori sa amane ridicarea casei, ori sa nu-si respecte declaratiile facute la Palatul Victoria.

Pe de alta parte, oficialii MFP ne-au declarat ca aceasta institutie sustine in continuare aplicarea impozitului de 10%.

SIF-urile vor sa controleze Bursa

Piata de capital este din nou terenul luptelor de culise. SIF-urile au cerut actiuni in cadrul procesului de demutualizare a BVB. Societatile doreau 20%, argumentul lor fiind "lichiditatea". "Cererea lor este incorecta din doua motive. In primul rand, SIF-urile au si societati SSIF – membre ale Asociatiei Brakerilor, deci vor obtine actiuni. In al doilea rand, argumentul invorcat de SIF-uri – lichiditatea-, mi s-a parut foarte straniu: eu nu vad nici o legatura cu lichiditatea actiunilor", a afirmat Gratiela Iordache. Aceasta a precizat ca cererea SIF-urilor nu a generat nici un amendament, adica nu are sanse de a fi aprobata.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *