Stiri si noutati

Ministrul Seres: Proiectul gazoductului Nabucco va fi operational din 2011

Ministrul economiei, Codrut Seres, a anuntat ca in 2011 se va inaugura „gazoductul Nabucco“, care va transporta gaze naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa de Vest. Conducta va traversa cinci state, inclusiv Romania. Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a anuntat un nou pas in vederea materializarii proiectului Nabucco, care vizeaza construirea unei conducte de transport gaze naturale dispre zona Marii Caspice spre vestul Europei.

Codrut Seres a anuntat ca in luna iunie va avea loc la Viena o intalnire intre reprezentantii celor cinci tari implicate in construirea gazoductului, respectiv Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria, in scopul semnarii unui acord interguvernamental de sustinere a proiectului. Semnarea va avea loc sub presedintia austrica a UE. „Scopul intalnirii va fi accelerarea proceselor si realizarea proiectului conform calendarului stabilit. Daca lucrurile vor decurge bine, conducta Nabucco ar urma sa devina operationala la inceputul anului 2011 si va avea o capacitate de 4,5 – 13 miliarde de metri cubi pe an“, a spus Seres. „Acest proiect ar putea reduce dependenta statelor occidentale fata de gazul din Rusia. Guvernul francez va fi, posibil, printre primele care vor solicita sa cumpere gaz din aceasta sursa“, a adaugat ministrul. Proiectul Nabucco a demarat pe 11 octombrie 2002 la Viena, cand cele cinci companii implicate, Transgaz, Botas-Turcia, OMV – Austria, MOL-Ungaria si Bulgargaz- Bulgaria, au semnat un Acord de cooperare privind infiintarea unui consortiu în vederea efectuarii unui „Studiu de Fezabilitate“ privind crearea unei rute complet noua de transport al gazelor naturale. Conducta va avea o lungime totala de circa 3.400 km. Capacitatea de transport va fi de 25-31 miliarde mc/an, iar preluarile in tarile tranzitate vor fi de 14-17 miliarde mc/an. Costul total al investitiei a fost estimat la aproximativ 4,4 miliarde de euro.

Conducta va traversa teritoriul celor cinci tari si va avea ca punct de plecare granitele Turciei cu Georgia si Iran, iar ca punct final, nodul Baumgarten din Austria (nod important în care sunt colectate gazele rusesti care sunt tranzitate catre vestul Europei). De asemenea, se va lua în calcul legarea la conducta de transport si a altor surse de gaze disponibile din zona, din tari precum Siria, Irak si Egipt. Importanta acestui proiect a fost recunoscuta si de Comisia Europeana (CE) prin includerea sa în programul TEN (Trans European Networks), pe lista proiectelor prioritare. Aceasta includere presupune si finantarea de catre CE a 50% din valoarea de realizare a studiului, restul fondurilor necesare fiind asigurate din sursele proprii ale celor cinci companii.
Otilia Lungu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *