Pe piata carnii de oaie, producatorii romani sunt nevoiti sa respecte regulile impuse de catre comerciantii straini, care au reusit, treptat, sa-si impuna preturile.
Din lipsa banilor, investitorii autohtoni au pierdut teren in fata celor straini, proveniti din tari cu traditie in consumul de carne de oaie.
"In Romania, monopolul preturilor este detinut de arabi si turci. Cu putini bani si-au facut ferme in foste IAS si, pentru ca au obtinut licente de export, majoritatea isi comercializeaza marfa in Iordania, Siria si Arabia Saudita. Prin urmare, isi permit sa stabileasca preturi foarte mici", sustine Gabriel Vicovan, directorul Institutului de Cercetare si Productie pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor (ICPCOC).
Licente de export, doar pentru firme private
Pe piata interna, pentru un animal de rasa, ce ar putea fi valorificat in Europa pentru suma de 700 de euro, crescatorii romani primesc maximum sapte milioane de lei. "Oierii sunt in piedere permanenta, preturile de vanzare a produselor fiind foarte mici. De pilda, pentru un litru de lapte ei primesc 10.000 lei. Si in cazul mieilor de reproducere este la fel. Desi valoreaza peste sase milioane lei bucata, daca se primeste jumatate din suma", a mai spus Vicovan. Una dintre cauzele care au determinat aceasta situatie este aceea ca autorizatiile de export au fost acordate firmelor private, institutiile bugetare fiind obligate sa-si vanda produsele numai pe piata interna.
Programe pe termen lung
Tot din lipsa de fonduri, crearea de noi rase de ovine risca sa ramana un deziderat. "In ultimii ani, am omologat trei rase, dar situatia este din ce in ce mai grea. Avem programe de finantare pe patru ani, dar, pentru a crea o noua rasa, este nevoie de 10-15 ani", a precizat directorul ICPCOC. El a adaugat ca, pentru a sprijini aceasta activitate, este necesara interventia statului prin elaborarea unui program national de cercetare, care sa asigure finantarea pe termen lung a proiectelor ce au ca scop crearea de noi rase si hibrizi de animale.
Have something to add? Share it in the comments.