Stiri si noutati

Mircea Geoana: Reforma in administratia publica este esentiala pentru aderarea la UE

Ilinca Teodoriu

Capacitatea redusa a administratiei publice si a serviciilor publice reprezinta problemele-cheie cu care se confrunta tara noastra in prezent, a declarat Mircea Geoana, ministrul de externe, cu ocazia deschiderii Summit-ului Est-European pentru Investitii. "Slabiciunea administratiei publice este o problema de traditie in regiune, insa, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, reforma in acest domeniu este fundamentala. Pentru a putea contracta fondurile europene de dezvoltare, administratia trebuie sa fie eficace si sa dea dovada de etica", a declarat seful MAE. El a apreciat ca un mare impact asupra dezvoltarii economice il au investitiile straine directe, atat prin valoarea lor, cat prin faptul ca introduc o noua cultura de afaceri. "Este clar ca structura economica actuala a Romaniei a ajuns aproape de nivelul sau de saturatie. O schimbare rapida prin investitii nationale si straine in structura economica a tarii este absolut indispensabila. Vom avea in urmatorii ani urmatoarea dilema: cum vom gestiona raportul intre costul fortei de munca in Romania, ca principal factor de avantaj comparativ pentru atragerea de investitie straina in Romania, si stimularea pietei interne ca factor, ca motor traditional de crestere economica pentru orice economie. Un alt motor de crestere economica va fi zona de investitii in infrastructura, dezvoltare rurala si proiecte legate de protectia mediului", a precizat oficialul MAE. El a adaugat ca, pana in 2007, Romania va beneficia de circa 3 miliarde de euro din fonduri europene. "Aici sunt doua probleme si o imensa oportunitate. Este clar ca pentru Romania, indiferent de cat de generoasa va fi Europa cu noi si cat de competenti am fi noi in furnizarea de bani de cofinantare si formularea de proiecte, fara un influx masiv de investitie straina directa si de portofoliu, va fi greu sa recupereze distanta care inca ne separa de media europeana", a mai spus Geoana.

Iliescu: Estul trebuie sprijinit de catre investitorii straini

Prezent la deschiderea lucrarilor summit-ului, presedintele Ion Iliescu a afirmat, la randul sau, ca eforturile tarilor din regiune merita un sprijin mai consistent din partea investitorilor straini, mai ales in momentele critice ale proceselor de privatizare. Potrivit sefului statului, tarile din regiune sunt dezavantajate atat de greutatile interne ale tranzitiilor catre democratie si economia de piata, cat si de un real handicap de imagine generat de situatiile conflictuale, precum cele din spatiul fostei Iugoslavii sau fostei Uniuni Sovietice. Iliescu a afirmat ca, pana in acest moment, cu exceptia Poloniei, Cehiei si Ungariei, care au atras un volum mai important de investitii straine, in celelalte tari din zona, inclusiv in Romania, volumul acestora este destul de redus.

Presedintele Ion Iliescu a apreciat ca nu este importanta suma care se va obtine prin privatizarea Petrom, ci perspectivele companiei de a deveni eficienta. Seful statului a precizat ca privatizarea Petrom va trebui sa nu duca la scaderea activitatii in acest domeniu, ci, dimpotriva, sa fie un factor stimulator. Potrivit lui Iliescu, Romania nu mai dispune de resurse insemnate, motiv pentru care nu mai este comparabila cu tarile bogate in resurse de petrol si gaze, dar este prima tara din lume care, in 1857, a inceput exploatarea petrolului, cu doi ani inaintea Americii si cu trei ani inaintea Rusiei. "Romania a acumulat o experienta indelungata in domeniu, are capital uman foarte valoros, iar privatizarea Petrom trebuie sa fie un vehicul care sa valorifice acest potential", a conchis Ion Iliescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *