Stiri si noutati

Mircia Muntean, primarul Devei, a vandut cu un milion de euro un teren in litigiu

Laurentiu Solomon

Aproape ca nu mai constituie un fapt de senzatie in fata instantelor internationale un proces pierdut in Romania pe motive de interpretare originala a dreptului de proprietate de catre autoritatile autohtone. In multe litigii se intampla ca justitia noastra sa fie mai oarba pentru petent decat pentru partea "improprietarita" arbitrar si efemer, motiv pentru persoanele deposedate, candva, de o proprietate, sa apeleze la judecata strainilor. Mai sunt si cazuri in care verdictele instantelor romanesti sunt clare, insa autoritatile locale slalomeaza printre sentinte si aplica "legea propriilor muschi".

Sentinte definitive, dar inutile

Deva fiind un municipiu condus de un edil exponent al unui partid (PNL) pentru care, cel putin teoretic, dreptul la proprietate este unul dintre principiile de baza ale doctrinei, s-ar fi putut afirma ca nu trebuie sa se mai regaseasca persoane care inca isi mai asteapta intrarea in drepturile pierdute in vremuri tulburi. Numai ca deciziile Consiliului Local si cele ale primarului Mircia Muntean infirma, cel putin in cazul pe care vi-l semnalam astazi, teoria liberala a proprietatii, confirmand alinierea edililor la preceptele "legii bunului plac". Astfel, Ghizela Cihodaru (nascuta Tokai), desi blindata cu tot soiul de sentinte definitive si irevocabile, este in situatia de a privi cum o parte din proprietatile revendicate sunt trecute de Consiliul Local in proprietatea statului si revandute unor "investitori strategici".

"Privilegiu" de un milion de euro

Concret, Ghizela Cihodaru a revendicat o serie de terenuri din Deva care nu au fost expropriate si trecute in proprietatea statului, dar care, in timp, au fost trecute in zestrea unor societati comerciale de genul "Electrica", "Minexfor" sau "Condor".

Dupa multe procese, petenta Ghizela Cihodaru a obtinut decizii civile definitive si irevocabile emise de Curtea de Apel Alba Iulia pentru proprietatile pe care le-a revendicat. Una dintre acestea o reprezinta un teren din zona strandului orasului Deva, aflat in dotarea SC Condor SA Deva, teren vizat, insa, si de primarul Muntean, in vederea construirii unui hypermarket. Asa incat, in pofida faptului ca, potrivit sentintelor si a precizarilor din Cartea Funciara, calitatea de proprietar tabular era a Ghizelei Cihodaru, terenul pe care ar urma sa fie construit megamagazinul a fost trecut in domeniul public al municipiului Deva. Urmatorul pas a fost "arvunirea" acestuia catre un afacerist local. In extrasul de Carte Funciara nr. 1481, la capitolul "inscrieri privitoare la proprietate", omul de afaceri Haiduc Dorel are consemnat "drept de privilegiu pana la achitarea sumei de 1.000.000 euro". Amintitul Haiduc Dorel este unul dintre personajele implicate in concesionarea esuata si contestata a Cazinoului din Sinaia, din cauza neachitarii datoriilor.

Recunoastere pe hartie

Epilogul acestei povesti ar putea avea si o morala amara, cu iz de recunoastere implicita, dar inutila, a starii de fapt. Mai precis, in hotararea Consiliului Local Deva, prin care este aprobata construirea hypermarket-ului, este stipulat si ca "se noteaza procesul dintre reclamant Cihodaru Ghizela contra SC Condor SA Deva pentru ca sa se dispuna anularea tuturor intabularilor privind pe parat". Desigur, interesele urbei primeaza numai ca legea trebuie sa fie suverana. Indiferent de apartenenta politica sau de amicitii.

Mircia Muntean: "Nu stiu nimic"

"Din tot terenul de 23.000 metri patrati, pe care urmeaza sa fie construit hypermarketul, doamna Cihodaru are in proprietate doar 300 metri patrati, dar ea merge la santaj si vrea bani de la firma germana", ne-a declarat, ieri, primarul Mircia Muntean. In ceea ce priveste milionul de euro si aparitia in cartea funciara a "dreptului de priviliegiu" a investitorului Dorel Haiduc, primarul Devei a mentionat sec: "nu stiu nimic".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *