Stiri si noutati

Mittal speră să finalizeze preluarea Arcelor până la mijlocul lui 2006

Magnatul Lakshmi Mittal, patronul Mittal Steel, cel mai mare producător mondial de oţel, speră să finalizeze preluarea rivalului european Arcelor SA, al doilea producător mondial de oţel, ‘înainte de sfârşitul celui de al doilea trimestru’, a declarat omul de afaceri britanic pentru presa belgiană, transmite Reuters. ‘Totul va depinde de răspunsul autorităţilor şi de strategia de apărare aleasă de Arcelor’, a declarat Lakshmi Mittal într-un interviu publicat miercuri în mai multe cotidiene belgiene, printre care ‘De Tijd’ şi ‘La Libre Belgique’.

Cu toate acestea, acţionarul majoritar de la Mittal Steel a dezvăluit că până în prezent nu a primit nici o invitaţie din partea Arcelor pentru a discuta oferta sa de 18,6 miliarde euro, însă a subliniat că nu are intenţia de a-şi majora oferta. ‘Propunerea noastră este deja una atractivă şi nu există nici un motiv pentru a o majora’, a declarat Lakshmi Mittal. Recent grupul Mittal Steel o făcut o ofertă ostilă în valoare de 18,6 miliarde euro pentru preluarea rivalului său european Arcelor. Grupul condus de Lakshmi Mittal a apreciat că această ofertă ar putea da naştere liderului absolut pe piaţa oţelului, cu o capacitate anuală de producţie de peste 100 milioane tone şi o capitalizare de piaţă de aproape 40 miliarde dolari. Această ofertă s-a lovit însă de opoziţia echipei de conducere de la Arcelor şi a autorităţilor din Luxemburg, Franţa şi Spania, îngrijorate de posibilitatea închiderii unor capacităţi de producţie în cazul în care Mittal va prelua Arcelor. Grupul Arcelor a luat fiinţă în 2002, prin fuziunea firmelor Usinor SA (Franţa), Arbed SA (Luxembourg) şi Aceralia Siderurgica SA (Spania).

În prezent, grupul european este al doilea producător mondial de oţel, cu o cifră de afaceri care anul trecut s-a ridicat la 30 miliarde euro. Recent, grupul Arcelor a câştigat lupta pentru preluarea producătorului canadian de oţel Dofasco Inc. cu o ofertă de 3,95 miliarde euro, prin preluarea căruia capacitatea de producţie anuală a grupului Arcelor va creşte cu aproximativ zece procente, până la 55 milioane tone oţel.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *