Stiri si noutati

MLI-84M, realizata de MFA Mizil, a fost vedeta expozitiei de tehnica militara organizata de UNAp

La mijlocul acestei luni, sub egida Universitatii Nationale de Aparare a avut loc sesiunea anuala de comunicari stiintifice cu participare internationala: "Provocari ale Securitatii si Strategiei la inceputul Secolului XXI".

In paralel cu prezentarea comunicarilor stiintifice a fost organizata o expozitie cu elemente reprezentative de tehnica militara si de aparare.

Centrul de interes l-a constituit Masina de Lupta a Infanteriei modernizate MLI 84 M, realizata de S.C. MFA S.A. Mizil – produs ce va inzestra Fortele Armate Terestre ale Romaniei si care s-a bucurat de un real succes in cadrul expozitiei de tehnica militara.

MLI-84M a fost realizata in colaborare cu firme de renume mondial

Masina de lupta a infanteriei, MLI-84M a fost realizata de Centrul de Afaceri Produse Militare din cadrul MFA Mizil in colaborare cu firme de renume international in domeniul tehnicii militare.

In ceea ce priveste motorul C9 ce echipeaza MLI-84M, acesta este produs de firma CATERPILLAR – firma de renume in productia de motoare.

Facilitatile acestui motor ce echipeaza si vestitele transportoare blindate PIRANHA III C, produse de firma MOWAG din Elvetia, sunt numeroase: siguranta mare in functionare, rezerva mare de putere, consum specific de combustibil scazut, intretinere simpla si o rata scazuta a ciclurilor de intretinere.

Pentru turela, MFA Mizil colaboreaza cu firma RAFAEL Armament Development Authority din Israel cu care a realizat un sistem de lupta avansat ? OWS-25R.

Tunul automat de 25 mm ce echipeaza acest sistem de lupta este realizat in colaborare cu concernul multinational RHEINMETALL, respectiv firma elvetiana OERLIKON CONTRAVES AG.

MLI-84M foloseste ultimul model de sistem de racheta antitanc

Impreuna cu firma RAFAEL, MFA Mizil deruleaza si un program pentru cresterea capacitatii de lupta impotriva tancurilor si blindatelor. Acest program urmareste imbunatatirea performantelor turelei OWS-25R de pe MLI-84M prin implementarea sistemului integrat de racheta antitanc dirijata SPIKE, model din generatia 3+.

Acest sistem de racheta ce este dirijat electrooptic are o mare putere de lovire si distrugere a blindatelor. Avand o precizie foarte ridicata pana la distante de 4000 m, atat ziua, cat si noaptea, SPIKE actioneaza pe principiul "trage si observa".

Romania va fi prima tara inzestrata cu masini de lupta echipate cu SPIKE

Sistemul integrat de racheta antitanc dirijata SPIKE, model din generatia 3+, cu camera termala, este considerat unul dintre cele mai performante – daca nu chiar cel mai performant in momentul de fata. "Faptul ca MFA implementeaza acest sistem este o mandrie, deoarece in acest moment el nu este instalat pe nici un vehicul terestru de lupta. Sentimentul nostru de mandrie este cu atat mai puternic cu cat – cel mai probabil, incepand cu 2007 – Romania va fi prima tara inzestrata cu vehicule blindate echipate cu sistemul integrat de racheta antitanc dirijata SPIKE, model din generatia 3+, sistem considerat de specialisti ca fiind cel mai performant", ne-a dezvaluit Constantin Cazacu, director general MFA Mizil.

Participantii la conferinta UNAp au fost impresionati de performantele MLI-84M

MLI-84M a trezit un interes deosebit atat in randul cursantilor Centrului de Studii Strategice de Aparare si Securitate din cadrul UNAp prezenti la eveniment, dar mai ales in randul celor aproximativ 450 de specialisti si a expertilor militari care au facut parte din delegatiile armatelor din Republica Moldova, Rusia, Italia si Germania prezente la sesiunea anuala de comunicari stiintifice cu participare internationala: "Provocari ale Securitatii si Strategiei la inceputul Secolului XXI". Pe langa faptul ca au putut constata "pe viu" modernizarile aduse masinii de lupta a infanteriei MLI- 84M, acestia au putut afla informatii pretioase referitoare la motorul C9 ce echipeaza vehiculul, turela OWS ? 25 R, tunul automat de 25 mm, precum si despre sistemul integrat de racheta antitanc dirijata SPIKE, model de generatia 3+.

Performantele MLI 84M sunt imbunatatite continuu

Pentru imbunatatirea performantelor MLI-84M, MFA continua colaborarile cu firmele de renume precum compania HARRIS CORPORATION, care face parte din concernul multinational GENERAL DYNAMICS (unul din principalii subcontractori din domeniul apararii al Guvernului SUA si una dintre cele mai mari companii producatoare de armament din lume) – colaborare care vizeaza imbunatatirea echipamentelor de transmisiuni.

Solutia de comunicatii existenta in acest moment pe MLI-84M prezinta un sistem de comunicatii tactice avansat, ce utilizeaza comunicatii radio HF si VHF HARRIS – sisteme de intercomunicatii de bord General Dynamics care prezinta avantajele ultimelor dezvoltari din industria comunicatiilor, furnizand capabilitati de comunicatii robuste si secretizate, atat in voce, cat si in date.

De asemenea, in vederea satisfacerii cerintelor de operatii ale Armatei Romane in conditiile noilor necesitati privind interoperabilitatea cu tarile membre NATO, MFA a inceput in anul 2005 colaborarea cu firma germana DIEHL Remscheid (membra a DIEHL VA Systems) pentru realizarea unor senile cu perne de cauciuc cu o durata de viata mult mai mare decat cele existente.

"Faptul ca toate vehiculele cu senile ale fortelor armate ale Germaniei, incepand cu Wiesel si terminand cu Leopard, sunt echipate cu senile oferite de firma DIEHL (sistem de senila ales, de altfel, de multe armate din lume), vorbeste de la sine despre fiabilitatea acestui tip de senila", a subliniat directorul general MFA Mizil.

Avantajele vehiculului sunt mobilitatea, protectia sporita si puterea mare de foc MLI-84M are o serie de avantaje care fac din acest vehicul o masina de lupta extrem de performanta. Unul dintre principalele avantaje ale acestui vehicul il reprezinta mobilitatea in campul de lupta conferita de motorul cu putere si fiabilitate marite, turela usoara ce conduce la marirea raportului putere/masa si echiparea cu senila cu progresie marita.

Puterea mare de foc datorata armamentului de care dispune: tun automat precis, stabilizat in doua planuri, cu tragere rapida si mitraliera calibrul 7.62 mm, constituie si ea un avantaj important.

Un alt avantaj principal este capacitate de protectie mare ce este conferita de cateva elemente constitutive: tot armamentul din turela este controlat de operator, aflat sub nivelul plafonului; echiparea cu aparatura de observare si ochire bicanal, de tip pasiv, generatia 2+; echiparea cu in-stalatie de avertizare la iluminarea laser si radar; echiparea cu sistem de lansare grenade fumigene; instalatie de fumizare termica; carcasa executata din placi de blindaj ce asigura o protectie eficienta impotriva munitiei de 7.62 mm si 12.7 mm; protectie antiatomica; protectie antichimica; protectie contra incendiilor; sistem de transmisiuni cu salt de frecventa.

MLI-84M ?se bate? de la egal cu cele mai moderne masini de lupta

Masina de lupta a infanteriei realizata de MFA Mizil este competitiva cu cele mai importante produse existente pe plan mondial in aceasta categorie, precum Bradley, Marder, Warrior sau BMP 3.

"Faptul ca am folosit un concept modern al sistemului de armament, ca accesul la subansamblurile ce trebuie inlocuite se face foarte usor si, nu in ultimul rand, faptul ca exista compatibilitate NATO pentru elementele din compunere constituie avantaje care fac din MLI-84M o masina de lupta dezirabila pentru multe armate", spune Constantin Cazacu.

Expertii militari straini apreciaza performantele MLI-84M

Parerile avizate exprimate de specialistii militari si ofiterii armatelor din Moldova, Rusia, Italia si Germania care au vizitat expozitia converg spre concluzia ca MLI-84M este o masina de lupta extrem de performanta, capabila sa faca fata oricaror situatii in teatrul de operatiuni. Expertii militari au declarat ca in comparatie cu celelalte exponate, MLI-84M impresioneaza prin avantajele oferite: mobilitate in campul de lupta, putere mare de foc datorita armamentului de care dispune, protectie marita, concept modern al sistemului de armament si, nu in ultimul rand, compatibilitate NATO pentru elementele din compunere.

MApN pune accent pe inzestrarea Armatei cu sisteme de lupta moderne

Conceptia MApN privind inzestrarea Armatei Romane urmareste ca fortele noastre armate sa fie compatibile cu armatele celorlalte state membre NATO. In acest sens, g-ral Eugen Badalan, seful Statului Major General, a declarat cu ocazia conferintei internationale ca si SMG pune un accent deosebit pe necesitatea si intentia de dotare, in mod special, a Fortelor Terestre ale Armatei, cu tehnica militara si masini de lupta performante, similare cu cele existente in dotarea armatelor din tarile membre NATO.

MLI-84M este o masina de lupta dorita de multe armate

Constantin Cazacu considera ca participarea la conferinta internationala "Provocari ale Securitatii si Strategiei la inceputul Secolului XXI" si la expozitia de tehnica militara organizata cu acest prilej a fost de bun-augur MFA Mizil care a avut numeroase contacte atat cu reprezentantii Armatei Romane, cat si cu cei ai armatelor straine, precum si cu partenerii actuali sau de perspectiva care in noile conditii geopolitice si economice au devenit foarte interesati de produsele realizate de MFA Mizil.

"Avand in vedere ca produsele speciale destinate domeniului apararii, realizate in cadrul societatii noastre sunt deosebit de performante (sub aspect tehnic) si competitiv (sub aspect economic), suntem convinsi ca produsele noastre sunt foarte atractive – MLI-84M de exemplu, fiind o masina de lupta dezirabila pentru multe armate.

Dorinta MFA este sa devina principalul furnizor de masini de lupta pentru Armata Romana

Constantin Cazacu considera ca aprecierile pozitive de care a avut parte MLI-84M din partea participantilor la sesiunea anuala de comunicari stiintifice cu participare internationala organizata de Universitatea Nationala de Aparare dovedeste ca eforturile MFA de a realiza un vehicul de lupta competitiv au fost incununate de succes.

"In acelasi timp, conceptia MApN privind inzestrarea Armatei Romane care trebuie sa fie compatibila cu armatele celorlalte state membre NATO si declaratia facuta de seful SMG privind necesitatea dotarii, in mod special, a Fortelor Terestre ale Armatei, cu tehnica militara si masini de lupta performante, reprezinta un imbold suplimentar pentru MFA de a deveni principalul furnizor de masini de lupta si sisteme de arma pentru Fortele Sistemului National de Aparare", ne-a declarat Constantin Cazacu, directorul general MFA Mizil. (D.P.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *