Stiri si noutati

Moldova şi Bulgaria devansează Rom?nia la creşterea ratei PIB

România a înregistrat, în trimestrul al doilea al anului 2005, o rată de creştere a Produsului Intern Brut de 4,1 la sută, în timp ce Bulgaria a înregistrat o creştere de 6,4 la sută, iar Republica Moldova – 8,6 la sută, arată un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind tendinţele economice internaţionale. Şi în privinţa ratei şomajului, cea mai bine plasată este Republica Moldova, cu 1,9 la sută, în trimestrul doi al anului trecut. România se situează înaintea Bulgariei, cu 5,5 la sută faţă de 10 la sută. La preţurile de consum România şi Republica Moldova au înregistrat, în trimestrul trei al anului, creşteri de 0,5 la sută, respectiv 2,4 la sută, iar Bulgaria – o scădere de 0,3 la sută. Potrivit studiului ONU, creşterea economică la nivel mondial va depăşi cu puţin trei la sută la sută, în 2006, fenomenul reflectând o maturizare a recentei redresări economice mondiale.
De asemenea, consideră experţii ONU, în 2006 există posibilitatea creşterii preţului petrolului, dar şi eventualitatea izbucnirii unei epidemii de gripă aviară sau prăbuşirea pieţelor imobiliare în economiile cheie. Pericolul real, apreciază specialiştii organizaţiei, ar putea consta însă în slăbirea controlată a pieţelor financiare mondiale.
Cele mai mari creşteri economice au dost înregistrate, în 2005, de China şi India, în timp ce statisticile arată că investiţiile în marile economii sunt stagnante, acest lucru datorându-se scăderii dobânzilor. Dintre ţările europene cu economie în tranziţie, cea mai mare rată de creştere a Produsului Intern Brut a fost înregistrată, în al treilea trimestru din 2005, de Armenia – cu 12,9 la sută şi Georgia- 9,4 la sută, iar cea mai mică – de Ucraina (0,6 la sută). În privinţa ratei şomajului, cele mai scăzute valori le-au înregistrat, în aceeaşi perioadă, Kazahstan – 1,3 la sută şi Belarus- 1,6 la sută, iar cea mai ridicată valoare a fost înregistrată de Armenia-7,6 la sută.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *