Stiri si noutati

Mugur Isarescu, ingrijorat de reactia varstnicilor cu privire la introducerea leului greu

Campania de informare privind denominarea leului va continua pana la sfarsitul lui 2006, iar varstnicii vor primi o data cu pensia cartonase care sa prezinte echivalentele dintre bancnotele vechi si noi, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Mediafax. Oficialul BNR sustine ca denominarea nu va crea o "explozie" a preturilor si nici nu va accentua inflatia, asa cum se vehiculeaza in presa. "Oamenii s-au convins: dubla afisare a preturilor, in moneda veche si in moneda noua, inceputa la 1 martie si care va continua pana la 30 iunie anul viitor, reprezinta o metoda eficienta menita sa blocheze orice fel de tendinte de a umfla preturile. In ceea ce priveste efectul numit al "rotunjirii" preturilor, el s-a consumat la 1 martie si, din cate se stie, in buna parte in favoarea consumatorilor", a spus Isarescu.

Guvernatorul a negat si informatiile potrivit carora, intre 29 iunie si 3 iulie, sistemul bancar va fi paralizat. "Ziua de 29 iunie va fi zi bancara. Bancile vor lucra cu publicul. Cele doua zile nebancare, 30 iunie si 1 iulie, nu inseamna nicidecum paralizarea sistemului bancar, asa cum nu a fost paralizat sistemul nici in anii anteriori in preajma zilelor de Craciun, cand numarul zilelor nebancare a fost mult mai mare. In plus, acum, pe 30 iunie si 1 iulie, chiar daca bancile nu vor lucra cu publicul, vor lucra intens pentru a pregati trecerea tuturor situatiilor financiare in lei noi, de la 1 iulie. Va functiona sistemul de plati prin intermediul cardurilor, vor functiona bancomatele, asa ca publicul va putea obtine fie bancnote noi, fie bancnote vechi. Leul nou va intra efectiv in circulatie chiar de la 1 iulie. Atentie insa: banii vechi vor continua sa circule inca un an si jumatate, pana la 31 decembrie 2006", a spus oficialul BNR.

Reactia varstnicilor, singura ingrijorare

Potrivit guvernatorului, singura ingrijorare la nivelul BNR, privind denominarea, este legata de reactia varstnicilor, intrucat multi dintre acestia ar putea intampina dificultati cu platile in noua si vechea moneda, in paralel. "Poate ca, in acest caz, ingrijorarea este justificata. Asa ca BNR va continua conlucrarea cu ziarele si revistele, pentru ca in preajma zilei de 1 iulie sa republice pe spatii mari, vizibile, eventual pe coli detasabile, atat elementele de siguranta ale noilor bancnote, cat si echivalentele, incepand de la 100 lei vechi si 1 ban nou pana la bancnota noua de 100 lei, egala cu 1 milion de lei vechi. Vom merge chiar mai departe. Vom tipari si noi, la imprimeria BNR, astfel de echivalente, de exemplu pe cartonase mici, tip calendar, pe care pensionarii sa le primeasca o data cu pensia. Campania noastra de informare a publicului nu se va incheia la 1 iulie 2005. Va continua, in aceeasi maniera calma, lipsita de zgomot, dar, credem noi, eficienta, pana la 31 decembrie 2006", a precizat Mugur Isarescu.

Pliante in Braille, pentru nevazatori

Guvernatorul a adaugat ca pentru informarea publicului, BNR a tiparit si distribuit peste 25 tone de materiale de informare. "Am tiparit 1.720.000 de pliante in limba romana, engleza si maghiara, continand elemente de siguranta destinate publicului, plus 600.000 de afise cu imaginile noilor bancnote si monede. Am tiparit inclusiv pliante in alfabetul Braille, pentru nevazatori", a spus oficialul BNR. Materialele au fost distribuite de Ministerul Administratiei si Internelor. (Marilena Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *