Stiri si noutati

Munca si (ras)plata muncii

Adrian Vasilescu

Daca in 2004 nu va fi grabit procesul radicalizarii reformelor, nu va mai fi timp pentru a ispravi inainte de 2007 "incalzirea" economiei romanesti in vederea marelui meci: competitia cu economiile tarilor din Uniunea Europeana. Numai ca reformele nu pot fi facute la intamplare. Avem nevoie de cateva repere, care sa ne arate drumul cel bun. Ca sa nu ne ratacim din cauza grabei.

Unde duce trenul restructurarii?

De la Uniunea Europeana nu ne vor veni numai incurajari. Vom primi bani si logistica. Din partea societatii romanesti, in schimb, sunt asteptati pasi mult mai mari si mai repede facuti spre o grabnica insanatosire a economiei. In primul rand, prin restructurarea industriei.

Folosim zilnic, pana la demonetizare, aceasta sintagma: "restructurarea industriei". In cele din urma, am facut din restructurare scop, cand de fapt e doar mijloc. Atat si nimic mai mult.

Incotro duce trenul restructurarii? Fireste, catre eficienta economica. Romania are nevoie ca de aer de eficienta.

Experienta tarilor din jur ne poate fi folositoare. Dar putem gasi raspunsuri bune si la noi in tara, in acele putine intreprinderi de stat care au trecut din pozitia cu spatele la piata intr-o pozitie noua, neobisnuita pentru ele, dar extrem de avantajoasa: cu fata la piata. Si le mai putem afla in intreprinderile private de elita – putine si ele, din nefericire -, unde intregul personal lucreaza cu ochii pe productivitate, pe costuri si pe vanzari.

Nu cred ca sunt insa modele de urmat acele intreprinderi de stat care au reusit sa obtina un spor de eficienta, dar prea putin semnificativ, fara sa-si restructureze procesul de productie. Ele au folosit calea cea mai simpla: au trimis in somaj o parte din personal. Eficienta a saltat un pic prin eliminarea surplusului de salariati. Dar cei care si-au pastrat slujbele au vazut ca salariile lor au ramas sub nivelul plusului de productivitate obtinut. Iar cei care si le-au pierdut, devenind someri, sunt acum nevoiti sa infrunte o piata a muncii ce le ofera prea putine sanse de reincadrare. Motivul: se investeste prea putin in industrie, serviciile se dezvolta incet, asa ca personalul dislocat este in prea mica masura absorbit de oferta noilor firme, inca restransa.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *