Stiri si noutati

Muncitorii de la Petrotub Roman s-au revoltat impotriva LNM Ispat

Compania anglo-indiana LNM Holdings, unul dintre cei mai mari investitori straini din Romania, se afla in centrul mai multor scandaluri legate de neonorarea unor obligatii asumate prin contractele de privatizare semnate cu autoritatile de la Bucuresti. Cel mai fierbinte" scandal" se afla in plina desfasurare la uzina Petrotub Roman, pe care LNM a cumparat-o, in octombrie 2003, pentru 83 milioane de dolari.

Ieri dimineata, peste 1.000 de muncitori s-au adunat in curtea fabricii pentru a protesta, dupa ce, cu o zi in urma, au incetat lucrul, nemultumiti fiind de nivelul salariilor.

Angajatii sustin ca persoanele din conducerea societatii au salarii de zeci de milioane de lei, iar muncitorii primesc doar 4-5 milioane de lei. Ei s-au aratat nemultumiti si de conditiile de munca si de faptul ca exista mari intarzieri in negocierea contractului colectiv de munca.

Ieri dupa-amiaza, situatia s-a tensionat grav la Petrotub, intrucat cei peste 1.000 de grevisti au refuzat sa mai asculte de liderii de sindicat si au inceput sa-i ameninte verbal atat pe acestia, cat si pe directorii fabricii, informeaza Mediafax.

Surse din conducerea societatii au caracterizat multimea ca fiind "in deriva, scapata de sub control" si se asteptau ca situatia sa devina din ce in ce mai incordata.

Managementul Ispat Petrotub si-a exprimat "surprinderea" cu privire la protestele angajatilor, aratand ca, in prezent, se desfasoara etapele finale ale negocierii contractului colectiv de munca.

LNM Holdings a intrat si in atentia filialei din Romania a Ligii Internationale a Drepturilor Omului. Potrivit BBC, presedinta Ligii, Alexandrina Gavrila, a vizitat fabrica, unde a constatat ca muncitorii primesc lapte acidulat ca supliment si slanina stricata, iar conditiile de lucru sunt mai mult decat improprii. Gavrila sustine ca la organizatia pe care o conduce a primit zeci de plangeri legate de calitatea locurilor de munca in intreprinderile cumparate de LNM Holdings. Astazi, ea se va afla la Sidex Galati pentru a-si duce investigatia pana la capat. Alexandrina Gavrila va intocmi ulterior un raport pe aceasta tema catre forurile europene, sustine BBC. (D.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *