Stiri si noutati

Neculae Plaiasu: Am amendat avocati, notari, medici, dar si ciobani si dulgheri

Ilinca Teodoriu

In paralel cu controalele la marii contribuabili, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a demarat verificari ample cu privire la situatia persoanelor fizice autorizate. Astfel, inspectorii financiari au controlat atat avocati, medici sau notari liber-profesionisti, dar si zugravi, dulgheri si ciobani. Potrivit secretarului de stat in MFP, Neculae Plaiasu, din cele 351.153 de persoane fizice autorizate inregistrate in Romania, de la inceputul anului au fost verificate aproximativ 48.870. "Asistam la un maraton nebun pentru imbogatire. Cu toate ca la prima vedere aceste cazuri sunt marunte, in ansamblu, numarul celor care vor sa se imbogateasca pe spatele semenilor lor este destul de mare. Astfel, la nivel national, au fost incheiate peste 21.000 de acte de control, dintre acestea, circa 1.002 fiind transmise spre solutionare organelor de cercetare penala. In urma controalelor, au fost aplicate amenzi de peste 123,5 miliarde lei", a declarat Plaiasu.

"Cele mai verificate profesii au fost cele medicale, insa au fost zeci de cazuri in care zidarii, dulgherii sau tamplarii nu si-au declarat in totalitate veniturile", a spus Plaiasu. El a adaugat ca micii meseriasi au fost amendati, in functie de gravitatea faptelor, cu sume cuprinse intre 500.000 si 1 milion de lei. El a precizat ca neregulile cele mai multe s-au inregistrat in activitatile medicale, cele ale avocatilor, notarilor si ale contabililor autorizati.

Creste numarul miliardarilor

Pe de alta parte insa, cele mai banoase meserii sunt tocmai cele de avocat, evaluator, notar, expert contabil sau medic. Aceasta este concluzia la care au ajuns oficialii MFP, in urma prelucrarii datelor privind impozitul pe venitul global net. Din declaratiile de venit, anul trecut, aproape 1.800 de contribuabili au castigat venituri globale nete in valoare de peste un miliard de lei, numai in municipiul Bucuresti fiind inregistrate peste 1.000 de persoane care se incadreaza in aceasta categorie. In clasamentul primelor zece judete, in functie de numarul de contribuabili cu venituri declarate mai mari de un miliard de lei, Bucurestiul este umat de Cluj – 69 de persoane, Timis – 67, Brasov – 62, Bacau – 58 si Constanta – 41. "Cele mai mari venituri au fost realizate din activitati libere, precum cele de notariat, avocatura, evaluare sau expertiza contabila. Treapta a doua este constituita din medicii cu cabinete personale, urmati de oamenii de afaceri, ce realizeaza venituri din cel putin patru-cinci surse", a mai spus Plaiasu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *