Stiri si noutati

Negocierile dintre MEC si Daewoo Motor Co. se vor finaliza in luna ianuarie

Negocierile dintre Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, si compania sud coreeana Daewoo Motor Co. se vor finaliza in luna ianuarie, in urma cererii companiei coreene, informeaza un comunicat al MEC, remis Rompres.
MEC ceruse finalizarea negocierilor pana la sfarsitul saptamanii acesteia, insa compania coreeana Ltd. a comunicat ca, din cauza unor probleme de natura interna, este nevoita sa amane finalizarea negocierilor pentru luna ianuarie.
In paralel, SC Daewoo Automobile Romania SA Craiova a purtat si poarta discutii cu GM Daewoo Auto & Technology Company cu privire la aprovizionarea in continuare cu piese pentru automobilele din portofoliul de productie al societatii de la Craiova pentru anul 2006. KPMG a evaluat in primele luni ale anului pachetul de 51 la suta din actiunile Daewoo pe care MEC doreste sa le preia la 32 milioane euro, iar valoarea de lichidare la circa 70 milioane euro.
MEC detine 49 la suta din actiunile societatii prin Automobile Craiova. Partea coreeana a declarat ca are creante de peste 300 milioane de euro, in timp ce, potrivit datelor ministerului, acestea sunt mult mai mici.
Pretul pe care MEC il va plati va fi ulterior achitat lichidatorului companiei coreene, o firma din aceeasi tara. Ministrul Economiei a spus ca doreste ca fabrica de la Craiova sa ramana in circuitul productiei de automobile, si, de asemenea, sa pastreze locurile de munca ale putinilor angajati ramasi la Craiova, insistand ca nu se poate discuta de o vanzare a societatii.
Potrivit acestuia, o ulterioara vanzare a companiei se va face numai daca noul investitor se angajeaza sa pastreze in productie 20-30 la suta din capacitate si daca intr-o perioada de 1-2 ani va lansa pe piata un produs nou.
Compania sud-coreeana Daewoo Motor a dat faliment in 2002, "sufocata" de datorii. Gigantul american General Motors a cumparat o parte din centrele de productie ale Daewoo, dar nu si fabrica de la Craiova, care a ramas titularul marcii Daewoo.
Cu toate acestea, rezultatele vanzarilor Daewoo Romania au cunoscut o tendinta crescatoare, compania plasandu-se in 2004 pe pozitia a doua, la vanzari, pe piata auto din Romania, dupa Dacia. Semne de �slabiciune� au aparut insa din luna mai a.c., astfel incat Daewoo Romania este concurata in prezent pe piata autohtona chiar de autoturismele GM Daewoo (produse de fostele fabrici Daewoo), lansate oficial in Romania sub denumirea Chevrolet, la sfarsitul anului 2003.
In clasamentul pe marci pe primele cinci luni ale anului 2005 (autoturisme plus vehicule comerciale), Dacia continua sa fie lider detasat, cu o cota de piata de 49 la suta (49.924 unitati comercializate), urmata de Daewoo – 10,5 la suta (10.721 unitati) si Renault – opt la suta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *