Stiri si noutati

Nici jumatate din posesorii de masini au incheiat RCA

Marius Guta

Numarul detinatorilor de autovehicule care au incheiat asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) este mai mic de jumatate, potrivit unor surse din piata asigurarilor. Acest fapt ne-a fost confirmat si de catre brokerii de asigurare, care sustin ca "vremea rea si sarbatorile de iarna" au facut ca romanii sa amane incheierea RCA.

Amenzi de pana la doua milioane de lei

Situatia exacta va putea fi cunoscuta abia la sfarsitul lunii ianuarie, sau inceputul lunii februarie, cand va expira perioada in care societatile de asigurare trebuie sa faca raportarile catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). "Societatile de asigurare au la dispozitie 25 de zile pentru a face aceste raportari si abia dupa aceea vom putea sti cum stam", ne-a declarat purtatorul de cuvand al CSA, Mirela Antohi. Termenul-limita pentru incheierea RCA a expirat o data cu ultima zi a anului trecut, astfel ca toti cei care nu si-au platit asigurarea sunt pasibili de amenda, care poate ajunge pana la doua milioane de lei.

Se poate plati pentru jumatate de an

Potrivit legislatiei, persoanele care detin autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania sunt obligate sa incheie polite de asigurare de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule. Pentru autovehiculele care erau deja inmatriculate la data de 31 decembrie 2003, primele pot fi platite pentru intreg anul 2004 sau fractionat, respectiv pentru perioada 1 ianuarie 2004 – 30 iunie 2004 si 1 iulie 2004 – 31 decembrie 2004. Astfel, cei care nu isi permit sa plateasca asigurarea integral pot sa dea doar jumatate din bani, evident, pentru jumatate de an. Pensionarii beneficiaza de o reducere cu 20% a primelor de asigurare in baza talonului de pensie sau a deciziei de pensionare. De asemenea, persoanele cu deficiente locomotorii, detinatoare de motocicluri si de autoturisme adaptate infirmitatii lor, beneficiaza de o reducere cu 50% a primelor de asigurare.

Raspunderea, dupa 48 de ore

In cazul neachitarii la scadenta a primelor de asigurare, detinatorii de autovehicule sunt considerati neasigurati pana in momentul intrarii in vigoare a asigurarii. Raspunderea asiguratorului incepe din momentul platii primei de asigurare si al eliberarii politei de asigurare, in cazul persoanelor care si-au platit la timp asigurarea, respectiv pana la 31 decembrie 2003. In situatia in care asigurarea este platita dupa aceasta data, trebuie avut in vedere faptul ca raspunderea societatii de asigurare incepe la 48 de ore de la expirarea zilei in care s-a platit prima de asigurare si s-a eliberat polita de asigurare. Pentru autovehiculele care se inmatriculeaza temporar, respectiv pentru cele ce urmeaza sa fie scoase definitiv din tara, precum si in cazul eliberarii unei autorizatii provizorii de circulatie, primele de asigurare se calculeaza lunar si reprezinta a zecea parte din prima de asigurare anuala. Acelasi cuantum a fost stabilit si pentru autovehiculele ce sunt utilizate in activitati sezoniere in agricultura sau constructii si care nu sunt utilizate timp de cel putin 3 luni consecutive.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *