Stiri si noutati

Noua Lege a vanatorii prevede amenzi de 100 de ori mai mari pentru uciderea ursilor

Claudia Botezatu

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) intentioneaza sa schimbe Legea vanatorii si in acest sens a intocmit un nou proiect de lege a fondului cinegetic. Astfel, vor fi eliminate diferentele de tratament dintre cetatenii romani si cei din Uniunea Europeana cu privire la tarifele de impuscare, dobandirea permiselor de vanatoare si dreptul acestora de a practica vanatoarea. De asemenea, detinatorii terenurilor pe care se arondeaza fondurile de vanatoare vor primi 80% din tarifele de concesionare. Vechea lege a fost intocmita in 1996, cand statul inca detinea cea mai mare parte a padurilor. Astfel, tarifele de concesionare ajung la stat chiar daca proprietatea privata a ajuns sa fie majoritara. Contractele de concesioare se vor face pe o perioada de 10 ani si vor putea fi obtinute prin licitatie publica. Concesionarii au obligatia de a incheia polite de asigurare de raspundere civila pentru cazuri in care animalele din padure produc pagube in gospodarii. Proiectul de lege mai prevede interzicerea insusirii, fara acordul concesionarului, a vanatului gasit mort, accidentat sau bolnav sau a coarnelor lepadate de cerbi. Mai este interzisa lasarea in libertate, in scopul salbaticirii, a pasarilor si animalelor salbatice.

Pentru a intra in posesia unui permis, solicitantul trebuie sa aiba la activ un an de stagiatura in cadrul unei asociatii de vanatoare, trebuie sa fi luat parte la minimum o instruire practica intr-un poligon de tir si trebuie sa fi absolvit concursul pentru obtinerea calitatii de vanator. Pentru vanarea animalelor vor fi stabilite o serie de interdictii. Potrivit ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, vanatoarea se va face intr-un mod cat mai natural si nu va fi permisa folosirea tehnicilor moderne. De exemplu, vor fi interzise: folosirea armelor semiautomate cu mai mult de doua cartuse, utilizarea chematorilor electronice, a oglinzilor, a dispozitivelor pentru luminarea vanatului si a dispozitivelor de ochire care au amplificatoare de imagini. De asemenea, vanatorii nu vor putea urmari si impusca animalele din autovehicule. Vanatorii se vor putea ajuta doar de gonasi, pusti de vanatoare, arc cu sageti, arbalete, soimi si capcane autorizate. Incalcarea prevederilor se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 50 milioane si 250 milioane lei si chiar cu inchisoare intre 2 si 5 ani.

Pe langa amenzi se platesc si despagubiri care sunt stabilite in functie de animal. Pentru capra neagra, cuantumul despagubirilor este de 25 milioane lei, la cerb este 50 milioane lei, la iepure, 500 mii lei, la mistret, doua milioane lei iar la vulpe – 500.000 lei.

In cazul in care fapta ilicita a fost facuta in afara perioadei de vanatoare admisa, cuantumul despagubirilor se dubleaza. Pentru majoritatea animalelor, perioada de vanare dureaza intre septembrie si martie. La animalele la care vanarea este interzisa, sumele sunt mai mari. Potrivit legii, ursul nu poate fi vanat si valoarea despagubirii a fost stabilita la 200 milioane lei. In aceeasi categorie intra si hamesterul, valoarea fiind de 250.000 lei, lupul, cu 5 milioane lei, rasul, cu 4 milioane lei. Prin lege, acestea sunt animale protejate si de aceea nu vor putea fi vanate. Doar prin ordin al ministrului se poate face exceptie si se pot stabili anumite cote de vanatoare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *