Stiri si noutati

Noua legislatie ar putea determina disparitia firmelor mici de leasing

Firmele de leasing mici vor avea probleme cu majorarea capitalului social minim la nivelul de 200.000 euro (echivalentul a 7,2 miliarde de lei vechi) asa cum prevede proiectul de act normativ care urmeaza sa reglementeze activitatea institutilor financiare nebancare. cateva firmele de leasing, mai mici din Asociatia Societatilor de Leasing(ASLR) nu vor putea sa-si majoreze capitalul social atat de repede cum prevede proiectul de act normativ, ne-a declarat consilierul Asociatiei, Ioan Ban.
 Potrivit acestuia, ASLR a cerut, in cadrul discutilor purtate cu reprezentantii banci nationale – institutia care a elaborat prevederile tehnice ale proiectului si care urmeaza sa reglementeze activitatea institutilor mentionate -, reducerea acestui nivel la echivalentul a circa 100.000 euro. "Noi vrem sa se ajunga la nivelul de 4 miliarde de lei vechi, asa cum prevederea proiectul de lege pe care l-am propus noi pentru reglementarea leasingului”, a explicat Ban.
Urmatoarea discutie urmeaza sa aiba loc la Ministerul Finantelor – initiatorul actului normativ. Potrivit legislatiei in vigoare, firmele de leasing trebuie sa aiba un capital social minim de 500 milioane de lei vechi (echivalentul a circa 13.000 euro).
In afara de ASLR, din care fac parte circa 40 de firmele de leasing, pe piata mai exista si Asociatia de Leasing Bancar – organizatie la care au aderat aproximativ 12 astfel de firme. Potrivit unei prevederi din statutul acestei ALB, din aceasta asociatie nu pot face parte decat firmele care au capital minim de 500.000 euro.
In afara de firmele din ASLR care ar putea avea probleme, pe piata mai exista cateva zeci de firme care nu fac parte din nici o asociatie profesionala tocmai pentru ca sunt prea mici si care, in consecinta, ar putea intampina mari probleme in majorarea capitalului social pana la nivelul de 200.000 euro.
Pe langa majorarea capitalului, firmele de leasing mici vor mai avea de suportat costuri legate de auditarea situatiilor financiare, cu modernizarea sau achizitia de sisteme informatice. In alta ordine de idei, activitatea institutilor financiare nebancare urmeaza sa fie "pastorita” de norme si regulamente emise de BNR, asa cum se intampla in cazul bancilor. De asemenea, sanctiunile care vor fi aplicate acestor firme in cazul in care nu respecta "legile” BNR sunt similare cu cele prevazute in legea bancara.
Consuela Stegarescu

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *