Stiri si noutati

Noul an va debuta cu scumpiri drastice la intretinere, impozite si asigurari

Alexandra Patrascu

Prima zi a anului viitor va aduce cu sine cresteri de preturi si tarife la mai toate produsele, generate de majorarea tarifelor la energia electrica si gaze naturale, la 85 dolari/1000mc. Pretul energiei termice produse de Termoelectrica si unitatile desprinse va creste la 26,1 USD/gigacalorie. Tot de la aceeasi data se va majora si impozitul pe cladiri, terenuri si autovehicule cu 7%, nivel care urmeaza rata inflatiei. Cu 30-35% se vor scumpi si politele de asigurare auto RCA. Nu in ultimul rand, se asteapta scumpiri deloc de neglijat si la carburantii auto, care vor determina cresterea in lant a tuturor preturilor produselor si serviciilor.

Majorari cu dedicatie

Dupa ce momentul scumpirii gigacaloriei a fost amanat din motive lesne de inteles intr-un an electoral, situatia de care se tem foarte multi dintre romani este inevitabila de la 1 ianuarie 2005. Aceasta dupa ce Executivul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa "ajusteze preturile la energie termica la Termoelectrica, efectiv din ianuarie 2005, pentru a le mentine la nivelul recuperarii costurilor". Nu trebuie uitata majorarea pretului gazelor naturale la utilizatorul final la 85 dolari/1000 mc, tot din prima zi a anului viitor. De la aceeasi data se vor majora si tarifele la electricitate. Cerea FMI are la baza in principal reducerea piederilor in sectorul energetic, scumpirea urmand sa acopere si obtinerea unei rate de profit de catre companiile distribuitoare. In ceea ce priveste gazele naturale, pretul acestora la consumatorul final va trebui sa fie, la 1 ianuarie 2007, la acelasi nivel cu cel practicat pe plan european, respectiv 135 dolari/1.000 metri cubi. Dupa cresterile trimestriale cu cate 5 procente din acest an, Guvernul s-a angajat sa aplice o "crestere graduala a preturilor producatorilor la paritatea de import" a gazelor. Astfel, prima majorare anuala a pretului administrat la consumatorul final" va avea loc la 1 ianuarie 2005, cand preturile interne la producatori pe piata reglementata va "creste cu cel putin 25 dolari/1.000 mc de gaze, incepand cu nivelul estimat al anului 2004, de 60 dolari". O majorare la fel de consistenta va fi aplicata si la 1 ianuarie 2006. Aceasta ultima obligatie a partii romane este cuprinsa in Aranjamentul stand-by parafat in iulie a.c. cu FMI, fiind de altfel si un criteriu de performanta structurala. Documentul prevede majorarea semestriala a tarifelor la electricitate si caldura, "catre nivelul acoperirii costurilor", plus marja de profit pentru companiile de distributie. Si in acest caz, FMI monitorizeaza continuu implementarea acestui obiectiv structural. Pe de alta parte, Guvernul s-a angajat fata de FMI sa intensifice eforturile de imbunatatire a colectarii restantelor la facturile la electricitate si gaze de la populatie, inclusiv prin aplicarea masurilor de "confiscare a activelor rau-platnicilor prin sistemul judiciar", respectiv a averilor, potrivit OG 400/2003.

Doua dintr-o lovitura

Volumul total al pierderilor din sistemul energetic si al subventiilor implicite acordate prin mentinerea la un nivel redus a pretului gazelor naturale este estimat sa scada la 1,17 miliarde USD in acest an, comparativ cu 1,68 miliarde USD in 2003, potrivit unui raport al FMI. Nivelul pierderilor echivaleaza cu 1,7% din PIB, fata de nivelul de 3% din PIB in 2003. Anul viitor, pierderile din sistem ar putea scadea, conform programului convenit cu FMI, la 676 milioane USD, echivalentul a 0,9% din PIB. Diminuarea pierderilor din sistemul energetic va fi realizata in 2005 in principal pe baza majorarii pretului de vanzare la producatorii de energie termica si electrica si a tarifului gazelor naturale. Astfel, pretul energiei termice produse de Termoelectrica si unitatile desprinse va creste la 26,1 USD/gigacalorie, cu 0,1 USD sub nivelul de acoperire a costurilor. La energia electrica, preturile de vanzare ale Termoelectrica si centralelor externalizate vor atinge o medie de 53,5 USD/megawatt/ora, depasind costurile, de 51,4 USD. Pretul de vanzare la Hidroelectrica se va dubla, la 24,4 USD/megawatt/ora, in vreme ce costurile vor fi de 12,1 USD. La gazele naturale, pretul mediu de import este estimat la 139,8 USD/1.000 metri cubi in 2005, iar pretul la intern va creste la 85 USD.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *