Ziua pacalelilor aduce cu ea, din pacate, o situatie reala ce va genera un nou val de scumpiri, primul de anvergura dupa cel de la inceputul anului. Este vorba de cresterea tarifelor la gazele naturale, cu 4%, masura prevazuta in negocierile dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI). Astfel, de la 1 aprilie, consumatorii conectati direct la sistemul national de transport gaze naturale vor plati pentru 1.000 metri cubi (mc) 3.584.674 lei, fata de 3.413.975 lei/1.000 mc in prezent. Consumatorii rezidentiali, categorie in care intra si populatia, vor achita, de la 1 aprilie, 4.481.114 lei /1.000 mc de gaze naturale, fata de 4.267.728 lei/1.000 mc, in prezent. Celelalte categorii de consumatori (firmele) vor plati 4.122.611 lei pe metrul cub de gaze, fata de 3.926.296 lei, in prezent. Consumatorii conectati direct la sistemul national de transport a gazelor naturale vor achita 3.584.674 lei/metrul cub, fata de 3.413.975 lei, in prezent.
Majorarea preturilor este justificata de necesitatea alinierii treptate a preturilor de valorificare a gazelor din productia interna la nivelurile existente pe piata internationala (de circa 160 euro/1.000 metri cubi), de liberalizarea pietei interne si de integrarea in piata unica europeana a gazelor, in contextul realizarii obiectivului de aderare a Romaniei la UE, in 2007. Astfel, de la 1 aprilie a.c., pretul gazelor naturale va fi de circa 138 dolari, cu 5% mai mare decat in prezent.
Tarifele vor mai suferi inca doua modificari pana la sfarsitul anului, astfel incat, la 31 decembrie, pretul gazelor sa fie de 143 dolari. "Incepand din 2005, preturile la producatori vor creste cu circa 25 dolari pe an, in timp ce la consumatorii finali, tarifele se vor majora cu 20 dolari. Astfel, intentionam ca, in 2007, pretul gazelor naturale sa fie de 180 dolari pe mia de metri cubi", a declarat, recent, Dan Pantilie, directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor naturale.
Painea, mai scumpa cu cateva sute de lei
Lista scumpirilor nu se opreste insa aici, fiind deja anuntate scumpirea painii si a produselor de panificatie, a carnii de porc si produselor din carne. Astfel, painea s-ar putea scumpi spre mijlocul lunii viitoare cu cateva sute de lei pe bucata, din cauza cresterii pretului graului pe pietele internationale, sustin surse din patronatul de profil. In acest moment, necesarul de paine este asigurat atat din grau de la rezerva de stat, cat mai ales din importuri. Trebuie amintit ca, dupa ce anul trecut productia autohtona de grau a fost cea mai mica din ultimii sase ani, si pe plan extern, pretul graului a cunoscut cresteri substantiale.
In aceasta luna, pretul graului din import variaza intre 215 si 230 dolari/tona, (la preturi CIF Constanta), fata de 95-110 dolari /tona in perioada similara a anului trecut. Deocamdata, o paine de 300 grame costa intre 6.000 si 6.500 lei, fata de 3.500 lei in aceeasi perioada a anului trecut.
Porcul si mezelurile, mai scumpe cu 6%
Si pretul carnii de porc se va majora in perioada imediat urmatoare, ca urmare a introducerii taxelor de salvgardare, de 45%, la importurile din Ungaria si Cehia. Aceasta masura a fost propusa de Ministerul Agriculturii, deoarece autoritatile din tarile vecine subventioneaza masiv exporturile de carne de porc. "Nu suntem prea entuziasmati de noua masura. Cresterea taxelor vamale se va reflecta in costul materiei prime, ca se va majora cu aproximativ 10%. Prin urmare, sigur ca vor exista influente si asupra preturilor finale. Desi nu putem afirma cu exactitate un procent, estimativ, preturile la produsele procesate vor creste cu aproximativ 5-6%", ne-a declarat Mihai Visan, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Carnii.
Pretul uleiului, dependent de utilitati
Uleiul este un alt produs al carui pret va suferi modificari. Potrivit surselor din industria de producere a uleiului alimentar, daca preturile la utilitati (n.n.: gaze, energie) se va majora, implicit si uleiul se va scumpi, procentul nefiind inca stabilit.
Lumina nu se va mai scumpi trimestrial
In schimb, o veste buna vine dinspre domeniul energiei electrice, unde tarifele vor ramane neschimbate pana la 1 iulie a.c. Aceasta cu toate ca, la finele anului trecut, directorul general al companiei Electrica, Silviu Boghiu, declara ca tarifele vor fi modificate trimestrial. Ion Lungu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ne-a confirmat, ieri, ca modificarea trimestriala a tarifelor la energia electrica a fost subiect de negocieri cu FMI, dar ca, pana la urma, partea romana a reusit sa impuna mentinerea sistemului semestrial de scumpiri.
Have something to add? Share it in the comments.