Stiri si noutati

O economie libera poate duce la abordarea cu succes a fenomenului globalizarii, considera Lech Walensa

Prezent la Forumul regional dedicat Liderilor Noii Europe, fostul lider al miscarii Solidaritatea si fost presedinte al Poloniei, Lech Walensa, a apreciat ca noua era a globalizarii poate fi abordata cu succes doar in cazul unei economii libere si a unei libertati neconditionate a individului.
"Am intrat intr-o noua era a globalizarii, era care poate fi abordata doar prin intermediul unei solidaritati care sa caracterizeze o lume bazata pe economie libera, libertate individuala si libertatea asocierii", a spus Lech Walensa.
Liderul Solidaritatii considera ca in noua epoca nu mai sunt importante granitele si luptele pentru teritoriu, ci sentimentul solidaritatii si increderea in noua lume. Principalul invitat al forumului regional Liderii Noii Europe, desfasurat in perioada 17 – 19 octombrie la Bucuresti, Walensa a rememorat momentele luptei impotriva comunismului.
"In momentul infiintarii Solidaritatii nici un lider din acel moment nu ne-a dat o sansa, dar increderea noastra si numirea unui polonez pe scaunul de la Roma ne-a ajutat enorm, ulterior castigand lupa cu imobilismul comunist", a spus Walensa.
Acesta a explicat ca Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a contribuit, prin incercarea de a reforma comunismul, la distrugerea acestuia. "Cel mai mare succes al lui Gorbaciov l-a constituit tocmai esecul sau in incercarea de a reforma comunismul", a spus Lech Walensa.
Discursul castigatorului premiului Nobel pentru pace a fost precedat de alocutiunile unor personalitati ale vietii politice si economice din Romania, precum ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely si presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.
?eful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, reprezentantul Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat si directorul general Dacia Renault, Francois Fourmont au apreciat la unison aparitia unor noi lideri in Romania si faptul ca aceasta emergenta a fost insotita si de o importanta crestere economica.
"Relevant pentru Romania nu este cand va intra in Uniunea Europeana, ci cum va face acest lucru, de pe pozitia unui lider regional si trebuie sa demonstreze ca este pregatita sa faca acest pas", a spus Scheele.
Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a declarat ca Romania si-a asumat integrarea in Uniunea Europeana ca obiectiv principal si liber consimtit. "Romania doreste sa intre in Uniunea Europeana pe pozitia unui stat modern, care sa aiba un punct de vedere important", a spus Anca Boagiu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *