Stiri si noutati

Ofertele pentru Petrom pot fi depuse pana la 1 aprilie

Ilinca Teodoriu

Grupul Lukoil nu a trimis nici o informare oficiala privind participarea la privatizarea societatii nationale Petrom, insa daca se aliaza intr-un consortiu cu una dintre companiile ce au urmat toate procedurile de pana acum, poate depune o oferta finala pana la inceputul lunii aprilie, a anuntat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului. "Din punct de vedere procedural, Lukoil nu poate participa singura la tranzactie, insa poate forma un consortiu cu orice companie candidata. Daca insa intre oferte va fi inclusa si cea a Lukoil sau a unei alte societati, eu nu pot decat sa salut orice prezenta care va duce la intarirea Petrom", a declarat oficialul MEC. El a mai spus ca, desi au fost stabilite termene clare pentru fiecare dintre etapele procesului de privatizare, nu le poate anunta public, deoarece mai pot exista mici decalari.

"Trebuie respectate legile concurentei"

Pe de alta parte insa, Dan Ioan Popescu a atras atentia ca toate societatile care vor participa la preluarea Petrom trebuie sa respecte Legea concurentei." Pentru a evita formarea unui monopol, orice companie care va participa la privatizarea industriei de petrol si gaze nu trebuie sa detina 50% dintr-una dintre aceste zone de activitate", a spus ministrul. Potrivit acestuia, atat Lukoil, cat si OMV, ce detine 25% din capitalul social al Rompetrol, s-ar afla in anumite conditii in situatie de monopol. "OMV poate sa participe singur, dar trebuie sa rezolve anumite probleme. Vor fi luate in considerare capacitatile de rafinare sau productia propriu-zisa, precum si alti factori, asupra carora Consiliul Concurentei isi va exprima pozitia, factori ce urmeaza sa fie stabiliti in perioada urmatoare", a precizat Dan Ioan Popescu.

ANRE si Enel au ajuns la un acord

Si preluarea a doua filiale ale societatii Electrica pare a avea succes, grupul italian Enel (singura companie care a depus oferta preliminara) si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei Electrice (ANRE) stabilind o metodologie de calcul a tarifelor dupa privatizare. "Enel doreste o metodologie pe baza careia sa calculeze tarifele (de furnizare si distributie a energiei electrice, n.r.). Metodologia a fost stabilita, iar Enel a fost de acord cu aceasta", a declarat Silviu Lucian Boghiu, directorul general al companiei Electrica.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *