Stiri si noutati

OLTCHIM, unic producator de soda perle in Europa Centrala si de Est

Nu exista domeniu de activitate in care sa nu se utilizeze soda caustica.

Soda caustica si clorul sunt produse care au o utilizare foarte larga, de la industria celulozei si hartiei la industria aluminiului, de la industria textila la industria cosmetica, farmaceutica si a detergentilor, de la coloranti la industria de producere a energiei electrice si tratare a apelor industriale, de la industria petrochimica la industria extractiva.

Obtinerea sodei caustice alaturi de clor in industria de produse clorosodice a pus intotdeauna o problema acestei industrii, din cauza utilizarii lor pentru aplicatii industriale foarte diverse, precum si pentru ca dinamicile de piata pentru cele doua produse coincid extrem de rar.

In anii ?90, dezvoltarea capacitatilor de produse clorosodice ale companiei se putea realiza aproape in totalitate doar pe seama consumului pietei interne, compania fiind in pericol de a reduce sau chiar opri instalatiile de productie din cauza caderii economiei romanesti in acei ani. In prezent, vanzarile de produse clorosodice la export au crescut (ponderea vanzarilor la export este de 55% din volumul total al vanzarilor, conform bilantului anului 2003). Principalele destinatii externe sunt Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu, Europa de Vest si Africa.

In anul 2003, vanzarile de produse clorosodice au reprezentat 19,3% in cifra de afaceri a companiei OLTCHIM si 16,4% in volumul vanzarilor la export.

Consolidarea pozitiei companiei pe piata internationala a fost rezultatul aplicarii unor politici consecvente, bazate pe previziuni care s-au dovedit realiste, de dezvoltare a produselor si tehnologiilor in scopul cuceririi de noi segmente de piata si consolidarii pozitiei pe cele existente.

Pentru compania OLTCHIM, care se defineste ca prelucrator de clor (cu aplicatii in industria policlorurii de vinil si poliuretanilor), a fost necesara o politica de punere la adapost fata de variatiile extreme de pret ale sodei caustice care pot aparea pe piata libera: 20-30 USD/t in cazul ofertei excedentare, in timp ce atunci cand oferta este insuficienta, preturile pot creste la 300 USD/t. De aceea, programele de dezvoltare a companiei au inclus investitii in domeniul prelucrarii lesiei de soda caustica (solutie apoasa) pentru fabricarea sodei caustice solide. In cadrul acestui program, in anul 2000 a fost data in folosinta o capacitate de soda caustica fulgi.

Ultima investitie, aflata in aceste zile in perioada de atingere a capacitatii proiectate, este instalatia de soda perle (tehnologie SET ? Italia), unica instalatie de acest fel in Europa Centrala si de Est.

In acest fel, oferta de soda caustica s-a diversificat cu sortimente (soda caustica fulgi si perle) care pot fi depozitate usor si cu costuri mai mici (deopotriva la producatori, intermediari si utilizatori) si prezinta mari avantaje la utilizatori privind dozarea, care devine mai usoara si mai precisa. De asemenea, calitatea inalta a acestor sortimente le recomanda pentru utilizarea in domenii de sinteze chimice fine (industria de medicamente, detergenti si cosmetice, coloranti pentru industria textila etc), ceea ce va duce la adaugarea de noi clienti si la cresterea exporturilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *